Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyses: Sänkt fart i Snavlunda

Rektorn för Snavlunda skola, Kathrin Thomas, är orolig att det ska hända en olycka vid vägen genom samhället. Speciellt under tiden den nya skolan byggs, då barnen springer till fritids i hembygdsgården. Hon önskar sig sänkt hastighet på hela vägsträckan.

Annons

Redan i februari skrev Kathrin Thomas till länsstyrelsen och påtalade problemet. Barnen går från skolan längs den stora vägen bort till hembygdsföreningens lokaler där de har viss verksamhet under byggperioden.

Där de korsar vägen är hastighetsbegränsningen 50 kilometer i timmen och sikten är skymd. Barn är som bekant inte heller helt förutsägbara, och vet inte alltid hur man beter sig säkert i trafiken.

Kathrin Thomas vill att 30-sträckan, som redan i dag råder förbi skolan, ska förlängas förbi kyrkans parkering. Men terminen går och hon har ännu inte fått något gehör för sina påpekanden.

– Jag blir ledsen varje gång jag kör in i Snavlunda över att det ska behöva ta så lång tid, säger Kathrin Thomas.

– Det kan väl inte vara så svårt att sätta upp 30-skyltar medan man utreder frågan. Om det visar sig att det inte var det som behövdes kan man väl ta bort dem, menar hon.

Men Johan Strandberg, som hanterar ärendet på länsstyrelsen, förklarar att det inte går att göra så. Frågan måste tröskas genom byråkratin.

Innan länsstyrelsen eventuellt kan ta beslut om sänkt hastighet, ska Trafikverket i samråd med kommunen utreda om det finns andra alternativ.

– Att sänka hastigheten är alltid den åtgärd vi tar till i sista hand, eftersom vi vill att folk ska respektera trafikreglerna, säger han.

Övergångsställe

Det kanske räcker med att sätta upp skyltar eller göra ett övergångsställe, och då vill man hellre göra det i stället, förklarar Johan Strandberg på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen kommer troligen inte att hinna fatta ett beslut innan skolan slutar för terminen.

Permanent sänkning

Kommunstyrelsen har också diskuterat hastigheten i Snavlunda. Detta efter att närpolisgruppchef Peter Samuelsson föreslagit att hastigheten permanent ska sänkas till 30 km/h från kyrkan till skolan. Detta på grund av dålig sikt där det rör sig mycket folk.

Kommunstyrelsen har beslutat att tillskriva Transportstyrelsen om detta.

Mer läsning

Annons