Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekbacken blev hemma för unga med autism

På gruppboendet Ekbacken trivs Fredrik Mogren, Tony Gustafsson och de andra boende som har autism. Föräldrarna har äntligen kunnat släppa ansvaret att ta hand om sina vuxna barn dygnet runt.– Det blev bra, det är ju ett bra läge med nära till naturen. Det här är ju naturbarn, säger Ann-Britt Mogren.

Annons
Naturbarn. Personerna med autism tycker om att vara ute i naturen. Vårdaren Lotta Karlsson tar med Fredrik Mogren på en promenad.

Eftersom Ann-Britt Mogrens och Monica Gustafssons söner har autism har det inneburit mycket jobb och dygnet-runt-passning så länge de bott hemma. När barnen började bli vuxna tyckte föräldrarna att det var dags för dem att flytta till något eget.

Kontakt med kommunen

För flera år sedan tog de kontakt med kommunen och undrade hur man skulle lösa boendefrågan.

Kommunens dåvarande enda boende för autistiska personer på Vältervägen var litet och i dåligt skick, så en process började med att planera för ett nybygge. Det var en lång process, men på hösten 2010 stod Ekbacken vid skogskanten i Gustavslund klart.

– Vi börjar bli gamla och orkar inte hur länge som helst. Det är en trygghet att allt är ordnat medan vi är klara i knoppen, säger Ann-Britt Mogren.

Egna lägenheter

Där bor nu fem personer med autism. De har egna lägenheter, men även gemensamma ytor som samlingsrum, aktivitetsrum och upplevelserum. Det finns personal dygnet runt och gott om sysselsättning.

– De hittar på olika aktiviteter, som att bada och åka på utflykter, sånt som passar de här ungdomarna, berättar Åsa Dalfors, enhetschef för LSS i Askersunds kommun.

Många tycker om musik, så det ska de lägga in mer av.

Viktigt med rutiner

Rutinerna är centrala på gruppboendet. Dagarna ska se likadana ut, oavsett vilken personal som är där. Till sin hjälp har de detaljerade scheman och bilder på olika aktiviteter som de boende kan titta på för att se vad som ska hända.

– Det är bra att det är likasinnade som bor ihop, även om de inte är likadana, säger Ann-Britt Mogren.

En del har tyckt att boendet ligger för avsides.

– De är naturbarn, så det är bra att vi fick en tomt vid skogskanten. Vi har en buss att åka iväg med, så vi tycker inte att det är något hinder att vi ligger en bit från centrum, säger Åsa Dalfors.

Buckla. Tony Gustafsson gillar att köra folkrace och åker iväg på det en gång i veckan. Han vinner fina priser.
Flyttat hemifrån. Ann-Britt Mogren tycker att det blivit ett fint boende för sonen Fredrik på Ekbacken. Där har han sin egen lilla vrå, men också möjlighet att umgås med de andra. På bilden också vårdaren Lotta Karlsson.

Mer läsning

Annons