Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev föll 30 meter och dog - i slutövning

Under dagen kommer polisens tekniker att undersöka platsen där en student omkom efter att en 30 meter hög stolpe fallit till marken.

Annons
Anders Gustafsson är vd på Åsbro kursgård.

Det var under tisdagseftermiddagen som studenter vid Åsbro kursgård arbetade med en slutövning, byggandet av en 30 meter hög stolpe. En student, en 22-årig man, klättrade i stolpen när den rasade till marken och studenten hamnade under den. Ambulans och räddningstjänstens personal utförde hjärt-och lungräddning på plats men mannens liv kunde inte räddas.

Polisen kommer under dagen att besöka kursgården för att ta reda på mer kring olyckans omständigheter.

- Tekniska roteln tillsammans med expertis kommer att åka dit senare idag, säger Dan Sööder, vakthavande befäl på Örebropolisen.

Finns det någon misstanke om brott?

- Det är oklart än så länge. Det kan ju röra sig om arbetsmiljöbrott eller vållande till annans död, men det är sådant vi ska utreda.

Anders Gustafsson, Åsbro kursgårds VD, är dämpad efter det inträffade. Han berättar att tisdagens övning var en del av det avslutande arbetet på en 60 veckors kurs. Eleverna har 14 dagar kvar innan de är färdiga.

- Det är en utbildning i att bygga kraftledningar, det var ingen el inblandad utan det var en ren fallolycka, säger han.

Kommer skolan att se över sina rutiner efter det inträffade?

- Just nu är polisen och gör en teknisk undersökning och Arbetsmiljöverket ska utreda det. När det är klart ska vi göra en undersökning för att se om det är materialfel, handhavandefel eller vad det är som har hänt för det vet vi inte, säger Gustafsson.

Skolans studenter och anställda samlades under tisdagskvällen för att tillsammans med präster och krisutbildad personal bearbeta det inträffade. Under onsdagsmorgonen samlades man för en minnesstund och undervisningen har ställts in för resten av veckan.

Mer läsning

Annons