Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever fixade ny skolgård

Eleverna på Åsbro skola har fått en helt ny skolgård. Och de har fixat den själva, med hjälp av lärare och föräldrar. I onsdags samlades de för att putsa och feja, snickra och måla.

Annons
Fattar galoppen. Sabina Lundin, Linus Mellberg, rektor Kathrin Thomas och Nina Kuhlin snickrar hästhinder som man ska kunna leka med på rasterna.

Initiativet kom ursprungligen från elevrådet. Owen Niklasson är representant där för femteklassarna, och var nöjd med att så många slutit upp.

– Vi tyckte att skolgården behövde fixas till lite. Min klass var med förra året och gjorde i ordning, men vi tyckte det skulle vara bättre om vi var några fler, det går fortare då, säger han.

Mer rädda om grejernaLäraren Sara Ring fungerade som arbetsledare och var stolt över barnens initiativförmåga.

– När de kommer med en idé så gäller det att haka på. Jag tror att om de får vara med och jobba, så är de mer rädda om grejerna, säger hon.

Det som stod på att göra-listan var bland annat att måla bänkar, rensa ogräs, gräva längdhoppsgropar och måla ut lite olika lärorika lekställen på skolgården.

Lina Bygdén, Oliver Smedjeborg och läraren Maria Kron tog tag i linjal, krita och pensel och engagerade sig i att måla kingrutor.

– Det är kul att träffas såhär, föräldrar, lärare och barn på ett lekfullt sätt, utan att det blir så mycket skola. Vi jobbar för samma sak, att eleverna ska få lite roliga saker att göra på rasten, säger Maria Kron.

Lina Bygdén målade kingruta för glatta livet.

– Om man känner att man varit med och jobbat med skolgården blir det roligare att leka, säger hon.

Och utbrast sedan i ett ”oj”, det kom visst lite vit färg på byxorna.

– Strunt samma, jag har fler byxor.

I samband med fixarkvällen reste motorsågskonstnären Sören Niklasson en skapelse som ska pryda skolgårdens trappa till läktaren. Ett stort Å, i form av ett hjärta med en bro igenom.

– Det är ungarna som bestämt hur det skulle se ut, och vilken färg det skulle vara. Det blir en symbol för skolan, säger Sören Niklasson.

Han har jobbat fram grundstommen tillsammans med snickaren Rolf Berg, och kommer att färdigställa konstverket inom kort. Alla barnen har också fått trycka upp sin egen t-shirt med symbolen.

Ett lyft för Åsbro. Sören Niklasson (i mitten) har komponerat konstverket med Å:t som man kan gå igenom på en bro, utifrån elevernas önskemål.
Roligare raster. Lina Bygdén, Maria Kron och Oliver Smedjeborg tycker det är roligt att fixa skolgården så att det ska finnas mer att göra på rasterna

Mer läsning

Annons