Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna dansade med kroppens eget språk

– Lita på kroppen, den har ett eget språk. Uppmaningen kom från Lena Josefsson, koreograf i dansgruppen Kompani Raande vo, som på torsdagen gästade Hammars skola.

Annons
Kontroll på musklerna. Med total kroppskontroll dansade Robert Ngoroma för eleverna i Hammars skola.Foto: Katarina Hanslep

HAMMAR. Under två veckor har fyra dansare från dansgruppen Kompani Raande vo, åkt runt i alla kommunens låg- och mellanstadieskolor och dansat modern dans för och med cirka 600 elever.

– Vi ville att alla skolor skulle vara med, berättar Malin Skyrman Kindervall, som är utvecklingsledare på kommunens utbildningsförvaltning.

Med statliga pengar inom ramen för ”Skapande skola” startades projektet, från början på initiativ av läraren Paula Eriksson i Åsbro skola.

Till ljudet av afrikanska trummor skred Snoden Samariya in på skidor i gympasalen, vilket möttes av jubel från eleverna. Lena Josefsson ledde eleverna genom föreställningen.

– Har ni hört talas om modern dans? Det här jobbar vi med varje dag, berättade Lena Josefsson och presenterade dansarna Robert Ngoroma, Snoden Samariya, Linn Ragnarsson och Jonathan Bringert.

Att lita på sin kropp och sin partner är ett ledord i modern dans. Där ingår både höga lyft och hopp.

– Det handlar om gemensam tajming och samarbete. Det tar tid att lära sig och ibland slår vi oss när vi övar. Man ska inte bara se med ögonen, man ska känna med dem också.

Linn och Snoden visade en improvisationsövning.

– Jag föreställer en lerklump, sa Linn. Nu ska Snoden forma mig.

Det blev en helt ny dans, som uppstod just då.

Nästan som ett djur tyckte eleverna att Robert Ngoroma dansade, sa de efteråt. Med total kontroll kunde han styra varenda muskel i sin kropp. Han är uppväxt i naturen och väldigt inspirerad av den.

Sedan var det elevernas tur. Alla fyror och femmor deltog i en dansworkshop. De gjorde samma övningar som dansarna själva gör till vardags när de tränar. En övning var att ta sig fram på olika sätt – alla tillsammans i en röra på gymnastiksalsgolvet. Men ingen krockade eftersom alla hade uppmärksamheten riktad framåt, på varandra.

Nästa övning gick ut på att eleverna formade varandra två och två, med ledning av en kroppsdel – en hand, en fot, en armbåge eller ett knä.

– Det var en bra och rolig övning, tyckte Elsa Dieker.

– Det här kommer man nog att komma ihåg under resten av livet, det var så speciellt, tyckte Cajsa Karmfors.

Den 15 november ger Kompani Raande vo en specialföreställning för Askersunds kommuns elever med 10 dansare på Hjalmar Bergman teatern.

Följde varandra. Lina Pettersson och Ebba Dieker gjorde en övning som gick ut på att den ena skulle följa den andra med utgångspunkt i handen.
Proffsövning. Eleverna fick prova att föras av de professionella dansarna. De litade direkt på dem.

Mer läsning

Annons