Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevernas nya polare ledde polopass

”Kung” Berne från Ängelholm bilade upp till Hargebaden och frälste en klass Sjöängsskoleelever i vattenpolo. Att träffas på ett tåg kan innebära att man blir vattenpoolare.

Annons
Berne tände. Med sin entusiasm fick Berne Andersson snabbt fart på ungdomarna i bassängen under uppvärmningen.

Det klingade skånska fraser från bassängkanten i Hargebaden nyligen:

– Kom igen och passa, bra jobbat ungdomar, kämpa på, fantastiskt bra.

Rösten tillhörde Berne Andersson. En vattenpoloentusiast och ungdomstränare i klubben Ängelholms Vattenpoolare som brinner både för ungdomar och den anrika idrottsgrenen vattenpolo. Bernes engagemang är något utöver vad ”vanliga” tränare uppnår.

Det började på tåget

– Nu ska vattenpolon introduceras i Närke, utbrister han och lägger på en skrattsalva medan årskurs 9 E på Sjöängsskolan kör uppvärmning efter Bernes pipa.

Upprinnelsen till det något ovanliga besöket och träningspasset var en tågresa. Eleverna var på väg till Berlin på skolresa, och Berne Andersson fanns också på tåget. Samtalen började och Berne berättade om sin ungdomsverksamhet, och Askersundsungdomarna lyssnade intresserat. Det föddes en god och trevlig gemenskap, telefonnummer utbyttes och Berne lovade att höra av sig.

– Det gjorde han och erbjöd sig att kostnadsfritt komma upp och köra ett träningspass med eleverna, berättar läraren Anneli Jöesaar.

Elevernas idol

Eleverna i sin tur blev överlyckliga när de fick beskedet, och trots lite kyligt i luften ville alla delta i poloträningen i bassängen. Den pratglade Berne blev till en idol på grund av sitt handlag med ungdomarna.

– Det här är skitroligt. Berne är en cool kille, menade Sanjin Kozomara och fick medhålla av klasskompisen Matilda Pettersson:

– Det här är så kul. Berne är kung.

Och Berne förklarar sitt beslut att åka upp till Askersund:

– Jag tyckte det var en så käck klass, och jag fick så bra kontakt med lärarna. Jag är en eldsjäl, och gör det för att visa sporten. Det kanske är lite galet, men sån är jag.

Förra året utsågs han till årets ledarprofil i Ängelholm. Han har tränat ungdomar sedan 1996, men hans eget tävlande i vattenpolo inskränker sig till en helg i Norge.

– Jag gör det här för våra ungdomar. Det är en kul och udda sport, Alla ungdomar gillar vatten, och slänger man då i en boll blir det riktigt roligt, konstaterar eldsjälstränaren Berne Andersson

Mer läsning

Annons