Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En budget med både gas och broms

Kommunstyrelsen har nu lagt fram sitt förslag till budget för 2012. Det handlar om stora nedskärningar och Per Eriksson (S), kommunstyrelseordförande, utesluter inte att man kan behöva varsla personal om uppsägning.

Annons

NA har tidigare berättat om planerna på att lägga ned personalpoolen. Nu har kommunstyrelsen enats om att även minska på administrativ personal över alla förvaltningar.

– Jag räknar med att vi måste lägga varsel. Men jag kan inte säga i dag hur stort det blir, säger Per Eriksson.

– Vi har i vår verksamhet i dag 110 personer som är över 61 år och några av dem är ju på väg ut i pension. Så visst spelrum har vi med naturliga avgångar, fortsätter han.

Man räknar med att få intäkter och minskade driftskostnader av fastighetsförsäljningar, bland annat Varmbadhuset, förskolan i Åmmeberg och före detta stationshuset i Åsbro. Personalen får arbeta aktivt med att sänka elkostnader, genom att stänga av datorer och släcka lampor. Man ska också vara restriktiv med konferenser.

De satsningar som görs är bland annat 100 000 kronor till tekniska nämnden för att införa källsortering inom kommunens verksamheter, och 200 000 kronor för att köpa in mer klimatsmart, ekologisk och etisk mat. Socialnämnden får också ett tillskott för nyckelfri hemtjänst, arbetskläder till personalen och för att täcka de ökade kostnaderna man har för hemtjänst och LSS.

Investeringsbudgeten ligger på 46,6 miljoner, varav ungefär hälften avser nya kultur- och kunskapscentrum.

Hur kan ni satsa så mycket pengar på kultur- och kunskapscentrum när ekonomin är så dålig?

– Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke. Vi kan inte strypa budgeten på investeringssidan för då är vi riktigt illa ute. Vi måste bygga en ny högstadieskola. Om vi gör en sparvariant blir det visserligen inte lika dyrt, men vi får inget mervärde. Det här innebär också att vi kan gå ur lokaler och samordna verksamheter. Vi är övertygade om att vi klarar av det här. Satsningen på kultur- och kunskapscenter är inte orsaken till att vi får dra ner på personal, utan det handlar om befolkningsutvecklingen och det ekonomiska läget i världen, säger Per Eriksson.

Budgeten beslutas av kommunfullmäktige den 28 november, och då kommer oppositionen att lägga fram sitt budgetalternativ.

Mer läsning

Annons