Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag för alla Frankrikeälskare

14 juli drar initiativtagaren Ulf Ludvigsson på sig baskern och lösmustaschen igen. Det som började som ett firande av Bernadotte-året har nu vuxit till en festdag i Askersund. Firandet av Frankrikes nationaldag drar till sig frankofiler från hela Sverige.

Annons

På lördag smyckas Storgatan med girlander i trikolorens färger och kultbilar av märket Citroën 2CV ställs ut för beskådning på Storgatan klockan 13 och nere vid hamnen senare under dagen. Klockan 14 sjunger Barbershopkören A4 franska ”chansons” i affären Madame Nature och efteråt spelar Tommy Nilsson musettedragspel. Ulf Ludvigsson är väldigt nöjd över att ha fått dit Musettedragspelaren.

– Varenda gång de visar något från Frankrike så hörs ett dragspel i bakgrunden och jag har letat efter en musettedragspelare i två år, säger han.

Precis som förgående år är Ulf utklädd till fransman och i hans båda franska butiker finns kvinnor i cancan- och charlestonklänningar. Ulf har även fått sina grannar nere på Hamntorget att klä ut sig,

– Man måste kunna bjuda på sig själv, det är vi svenskar dåliga på, han.

Större för varje år

Förutom bilar och musik kommer Irma Sandgren till Hamntorget klockan 17 för att berätta om släkten Bernadotte. Askersunds firande av nationaldagen blir bara större för varje år och ryktet sprider sig, Ulf fick ett samtal från ett par i Västerås som ville vara med och från Göteborg kommer hans före detta stamgäster för att delta i festen.

Mer läsning

Annons