Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En person omkom i brand i seniorboende

En person har omkommit i en brand på seniorboendet Linden i Askersund.

Annons

Rök vällde ut ur trapphuset på Linden vid 17-tiden på söndagen. Röken spred sig till samtliga våningar, och en stor styrka från Nerikes brandkår bekämpade elden. Men en person kunde inte räddas.

- En mansperson är avliden, säger Thomas Ginghagen, vakthavande befäl vid polisen i Örebro län.

Mannen bodde i en av de elva lägenheterna som är en del av Lindens så kallade seniorboende 70 plus.

Stor spridnningRöken spred sig till alla våningar, även ner i källaren, och flera personer fick lyftas ut från tredje våningen med hjälp av kranbil. Alla boende i de elva lägenheterna fick evakueras.

Men elden kunde snabbt släckas, och klockan 19 på söndagskvällen hade samtliga styrkor lämnat platsen. Endast insatsledaren fanns kvar för att bevaka.

- Branden startade troligtvis i den lägenhet där den drabbade bodde, säger Magnus Djursvik, inre befäl på Nerikes brandkår, till NA.

Tar in på hotellDe personer som evakuerades ur lägenheterna samlades i Lindens matsal.

- De kommer att erbjudas övernattning på Hotell norra Vättern, sa kommunchefen Madeleine Andersson till NA klockan 19 på söndagskvällen.

Vissa personer skulle dock beredas plats på ett särskilt boende i kommunen och ytterligare några hoppades kunna åka hem till anhöriga.

- vi kommer att ha samtalsstöd för den personal som har varit i tjänst, berättar Madeleine Andersson.

Information till övriga boendeNy personal har kallats in, och nattpersonalen kommer att förstärkas.

- Det kommer också att gå ut information från socialförvaltningen till övriga boende i huset, säger Madeleine Andersson.

Seniorboendet Linden ligger i hörnet av Lilla Bergsgatan och Sundsbrogatan i centrala Askersund. Larmet om branden kom klockan 16.47.

Det första larmet om branden kom klockan 16.47. Brandorsaken var på söndagskvällen fortfarande okänd.

– Både en brandtekniker och en av våra tekniker är på väg till platsen för att göra en undersökning, säger Thomas Ginghagen till NA.

Boende på Linden fick evakueras både genom porten och via kranbil från tredje våningen.
Vissa boende fick evakueras med hjälp av räddningstjänstens kranbil.
Madeleine Andersson, kommunchef i Askersunds kommun, samlades kommunledningen på söndagskvällen med anledning av branden.

Tidigare servicehus

Linden var tidigare ett servicehus, men det omvandlades 2009 till ett seniorboende för personer som fyllt 70 år. Hyreslägenheterna ägs av Askersundsbostäder AB.

Mer läsning

Annons