Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En strike för alla allergiska barn

Barnallergiåret har dragit i gång. För att uppmärksamma Astma- och allergiförbundets årskampanj anordnade Sydnärkes lokala förening under söndagen en lokal invigning med aktiviteter för barnfamiljer vid bowlinghallen i Laxå.

Annons
Oskar, Elsa och Lukas Iinatti var med och spelade bowling i Laxå när Astma- och allergiföreningen i södra Närke under söndagen invigde ”barnallergiåret”.Foto: Samuel Borg

– Barnallergiåret är något som Astma- och allergiförbundet har gått ut med. Syftet är att barn med allergier ska få bättre förutsättningar att vara delaktig i samhället som alla andra, säger Siv Pettersson, som är vice ordförande i Astma - och allergiföreningen i södra Närke.

Hon är även länsordförande och medlem i förbundsstyrelsen.

– Det är väldigt vanligt med allergier bland barn. En tredjedel ungefär är allergiska. Det har ökat dramatiskt under bara några år.

Det är skolmiljön som är boven i dramat:

– Vi vet att vi har dåliga miljöer i förskolan och skolan. Det förekommer fukt och mögel i vissa skolor, säger Siv Pettersson.

Under hela nästa år, som Barnallergiåret pågår, kommer föreningen att anordna olika aktiviteter för att uppmärksamma problemen och peka på åtgärder.

Laxåborna Sofie och Anders Iinatti tog med sig barnen Oskar, Elsa och Lukas till bowlinghallen.

– Vi har inga allergier, men vi tyckte att det kunde vara intressant att komma och lyssna, samtidigt som vi kan göra något hela familjen, säger Sofie Iinatti.

Mer läsning

Annons