Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkel metod ska leda till bättre betyg

Med tydlig värdegrund, klara regler och höga förväntningar på eleverna ska Sjöängsskolan vända trenden med dåliga betyg. Under vårterminen jobbar man fokuserat med metoden Quadriceps.

Annons

År 2010 var det bara 61 procent av Sjöängsskolan elever som gick ut med fullständiga betyg, ett av de sämsta resultaten i Sverige.

Något behövde göras och skolan tog beslut om att jobba enligt Quadriceps. Det är en metod framarbetad av Stiftelsen Quadriceps, vars huvuddrag är att alla på en skola måste jobba åt samma håll om man ska nå någon förbättring.

Hjärta, värme och fasthet

– Det handlar om att med hjärta och värme, men ändå en viss fasthet, ta fram strukturer och riktlinjer som alla kan följa, och jobba för en gemensam värdegrund som vi står för, förklarar Kersti Beck Larsson, rektor på Sjöängsskolan.

Lärarna ska ha höga förväntningar på att eleverna vill lära sig saker, att de kommer i tid och så vidare. Det har visat sig att andra skolor som jobbat med metoden har förbättrat sina resultat och fått ett bättre klimat på skolan.

Inget hokus pokus

– Det är inget hokus pokus, utan enkla, konkreta åtgärder, säger Kersti Beck Larsson.

Pedagogerna har i början på terminen haft en gemensam studiedag när man gått igenom metoden med en utbildare. En uppföljning ska göras i mars, och ytterligare en i juni, när eleverna gått på sommarlov.

Tanken är att man till nästa läsår ska kunna tillämpa metoden fullt ut och därmed höja elevernas resultat.

Mer läsning

Annons