Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entusiastiska unga musiker

Det är när barn är i 4-5 års åldern som deras musikgehör utvecklas bäst, och de suger åt sig allt. Det är musikläraren Jennie Åbrinks klara uppfattning efter att nu, sedan i höstas, haft tolv barn i den åldersgruppen.

Annons
Att få ”klinka” på pianot tillhör en av höjdpunkterna. Fyraåringarna lär sig snabbt ganska avancerade stycken under ledning av Jennie Åbrink.

På Norrberga kulturhus ”leker” och lär barn, både med sång, pianospel och rörelser grunderna i musiken. Detta med stor iver, och det är just den åldersgruppen som är mest lättlärda.

Det har Stiftelsen Yamaha, med hela världen som arbetsfält, tagit fasta på för att utveckla yngre barns intresse, och att introducera dem i musiken. Deras uppdrag är bland annat att utbilda instruktörer i Sverige, ett land som ligger långt efter alla andra länder.

– Jag var väldigt skeptisk till konceptet i början, men nu har vi hållit på sedan i höstas. Jag får tårar i ögonen av barnens framsteg och hur det lyser i ögonen av att klara av saker, säger Jennie Åbrink.

Och i musiksalen går det inte att ta miste på entusiasmen hos fyraåringarna, och det är inte ofta som de missar en lektion.

– Jag har bara varit borta en av 25 gånger, och då var jag sjuk, berättar Zimone Westberg.

Att få klinka på pianotangenterna är en av övningarna som lockar, och de lär sig spela avancerade stycken. Kursen pågår i två och ett halvt år, och då är de klara att gå in i musikskolan.

– Då kommer barnen att vara krävande, för de kan så mycket. Det här är en verkligt bra kurs.

Jennie framhåller även föräldrarna som ställer upp för sina barn i ur och skur. På fredag klockan 16 kommer barnen att ge en öppen lektion i kulturhuset.

– Ett jättebra tillfälle för småbarnsföräldrar att komma hit och se vad vi gör, och om det är nåt för deras barn att börja med, hälsar Jennie Åbrink.

Till hösten börjar nya grupper, så det är bara att hänga på låset. Det ska börja i tid, om de musik ska bli.

Mer läsning

Annons