Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare riskerar vite

Två fastighetsägare i Estabo riskerar vitesföreläggande om de inte rustar upp husen eller river dem. De är i så dåligt skick att de kan vara en fara för lekande barn.

Annons

I det ena fallet uppmärksammades byggförvaltningen 2009 på att huset och tomten var i behov av omfattande upprustning- och underhåll. Förfallet är ett oacceptabelt inslag i samhället, och fastighets dåliga skick är en fara för lekande barn.

Krävde upprustningsplan

Byggnadsinspektören skrev till ägarna och uppmanade dem att komma in med en plan för upprustning eller rivning senast i september samma år, men någon sådan har aldrig kommit in.

Nämnden uppdrog då åt byggnadsinspektören att ta fram ett förslag till vitesföreläggande för fastighetsägarna, och då vaknade de till och påtalade att de skulle börja rusta upp våren 2010, när snö och kyla hade gett sig. Ärendet vilandeförklarades.

Under hösten har en ny inspektion skett, och byggnämnden kan konstatera att inget hänt, så därför har man nu återigen uppdragit åt byggnadsinspektören att arbeta fram ett förslag till vitesföreläggande på 150 000 till nämndens februarimöte.

– Nu har vi fått information om att fastigheten är såld, men hotet om vitesföreläggande står kvar, det följer med fastigheten. Om den nya ägaren inte gör något åt det kan den drabbas av detta, säger Britt Åhsling (M), ordförande i Sydnärkes byggnämnd.

Lastbil på tomten

Den andra fastigheten i Estabo har en liknande bakgrund. Förfallet kom till kommunens kännedom 2010, och även där är skicket så dåligt att det kan utgöra en fara. En lastbil har stått på tomten en längre tid, men den är nu flyttad. I och med att fastigheten tillhör ett dödsbo har det varit oklarheter om vad som ska hända med den. Byggnämnden beslutade senast att utdöma ett vite om 100 000 kronor på februarimötet om inget händer innan dess.

– De har hört av sig nu och sagt att de har anlitat en rivningsfirma, men hotet om vite står kvar tills vi vet hur det blir, säger Britt Åhsling.

Hon har förståelse för att det kan finnas en irritation över att det tar flera år innan det händer något, men säger att det är så lagen ser ut.

– Folk måste ha möjlighet att yttra sig innan vi beslutar om vitesföreläggande. Och så kanske de kommer in med en skrivelse att det är något på gång, och då måste vi ge det lite tid innan vi kan ta upp det igen, säger Britt Åhsling.

Mer läsning

Annons