Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festlig första dag i ny skola

Ny termin, ny skola och ny förskola. Det var en festlig dag för barnen i Snavlunda i går, när de fick ta den nya skolbyggnaden i besittning.

Annons
Serverar. Oscar Karlsson, Kasper Sandell och Andreas Käck tog för sig av det goda tilltugget som bjöds på måndagen i nya Snavlunda skola.

Ett härligt sorl fyller gympasalen. Det är samma gamla kompisar från förra läsåret, men skolan är ny. Rektor Kathrin Thomas trollar fram en scen genom att vika ner ribbstolarna, och hälsar alla välkomna. Hon förklarar att det återstår en del jobb med att få skola och skolgård färdiga, men att det nu gäller att fokusera på det viktigaste av allt, att eleverna ska få lära sig skriva, läsa och räkna.

Byget blev försenat

Att bygget blev försenat på grund av att betongplattan inte torkade som den skulle, har inneburit påfrestningar för både personal och elever, säger Kathrin Thomas till NA. Lärarna har fått planera om, och ägna sig åt praktiska problem. Och barnen har inte kunnat leka som vanligt på gården eftersom det har varit en byggarbetsplats.

Men nu ser man framåt, och ser alla fördelar med den nya byggnaden. I oktober blir det formell invigning.

Barnen tycker det är roligt att få gå i ny skola, med fräscha toaletter och bättre klassrum.

– Jag tycker det är bra med skolgården, nu blir det mycket större utrymmen. Förut fick vi inte vara på framsidan, och baksidan var väldigt liten, säger Linnea Oskarsson.

Stora fördelar

– Men jag saknar den gamla skolan lite, jag trivdes väldigt bra i den, säger Amalia Malmrot.

Oscar Karlsson och Andreas Käck tror det blir jättebra i nya skolan.

– I den gamla var det trångt och på vintern var det jättekallt, säger Oscar.

Elaine Börjesson och Emma Johansson jobbar som förskollärare i förskoledelen av den nya byggnaden. De ser stora fördelar med att skola, förskola och fritids nu finns på ett plan och lättare kan samarbeta.

– De här lokalerna är anpassade efter barnen på ett annat sätt än de gamla. Alla rum har ett syfte. Förut var vi i en lägenhet och det var trångt och svårarbetat, det gick inte att överblicka, säger Elaine Börjesson.

Flexibla lokaler

Patrik Grönlund är fritidspedagog, och han lyfter fram fördelen med att de nya lokalerna är mer flexibla.

– Det underlättar, för det gör att man kan fokusera mer på undervisning och det blir ett ökat lärande. Det är lätt att snabbt göra mindre gruppindelningar, säger Patrik Grönlund.

Tilltugg. Beata Vidstedt, Wilma Stenman, Maja Karlsson och Amalia Malmrot tycker att det är roligt att börja i den nya skolan. Det var rätt så trångt i den gamla.

Mer läsning

Annons