Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmen Idyllien 2 lockade många

Arrangörerna och filmskaparna till Idyllien 2 kunde lättade trycka på startknappen för filmvisningen. Folkets hus fylldes av besökare till premiärvisningen.

Annons
Långväga. Ingrid Forslund från Tranås berättar för filmskaparen Leif ”Linus” Larsson att hon hade en bra tid i Askersund på 1950-talet.

Vis av erfarenheten från förra årets publikanstormning till Idyllien 1 så visades uppföljaren två gånger på söndagen. Intresset för lokalfilmer av dokumentär art är fortsatt jättestort. Det kunde filmarna Alf Fransson och Leif ”Linus” Larsson, med glädje konstatera när det var kö för att se premiärföreställningen.

Imponerande var att flera besökare, askerundare som ”utvandrat”, rest långt för att få sig till livs lite nostalgi. En av dessa var Roland Johansson som bor i Ljungskile. Dottern Ingela från Kungsbacka hämtade upp honom och sen gick färden till Askerund.

– Ingela bad mig för en tid sedan att skriva om min barndom i Askersund. När jag forskade efter tidsenliga bilder från den tiden kom jag i kontakt med Leif ”Linus” Larsson, berättade Roland.

Han flyttade själv från Askersund 1940, men föräldrarna bodde kvar tills 1951.

– Även jag har minnen från barndomen och Fatburen där mina farföräldrar bodde, påpekade Ingela.

Roland fick veta att filmen skulle visas och då tog både han och dottern chansen att se den i går. En annan långväga besökare var 93-åriga Ingrid Forslund som rest ända från Tranås. Brodern Anders Wijkström som bor i Örebro hämtade upp henne, och hon hade stora förväntningar inför filmpremiären:

– På 50-talet hade jag min bästa tid här. Jag är mycket nyfiken på filmen, det ska bli väldigt roligt, utbrast Ingrid.

Hon är född i Askersund, men redan när hon var ung flyttade familjen till Stockholm. Sedan 1964 har hon Tranås som hemadress.

– Jag hoppas att jag på filmen ska få se många människor från 50-talet som jag känner igen, sade Ingrid straxt innan årets premiärvisning tog sin början.

Mer läsning

Annons