Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmen Idyllien ges i två repriser

Ett 30-tal personer fick vända om och gå hem när det nyligen var premiär för dokumentärfilmen Idyllien. Filmen drog fullsatt Folkets hus, men nu kommer den att visas på nytt vid två tillfällen.

Annons
90-årig filmstjärna. Alf Cederblad (mitten) började sin filmkarriär på ålderns höst och berättar bland annat om hotellet och Sagerska huset i Idyllien. På bilden flankerad av Alf Fransson, t vä, och Leif Larsson.

Filmen Idyllien är en dokumentärskildring från Askersund, med sekvenser från förr och nu. Filmarna Alf Fransson och Leif ”Linus” Larsson ligger bakom filmens tillkomst. Linus har i sina samlingar filmsnuttar av äldre datum, och sedan har de bådat filmat samma miljöer som det ser ut i dag.

I dussintalet avsnitt har de samlat en del av en rik askersundshistoria. Bland annat vägarna, musiken med tradjazz och Bertil Boo, bandyn, hembygden, konsten, båten, slottet med kungabesöket, äldsta huset och makten.

Nu ska filmen visas i två repriser, och den första infaller på måndag den 28 mars klockan 17 i Folkets hus. Dit är också makten, kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare, speciellt inbjudna, men givetvis kan även alla andra intresserade lösa in sig till föreställningen.

– Det här är historia, och därför bör även politikerna ha filmen som en läroplan, menar Linus Larsson.

– Sen kör vi den andra reprisen av filmen söndagen den 17 april klockan 17, påpekar Alf Fransson.

Filmmusiken är också lokal genom Gånglåt till Askersund av Bertil Lundqvist samt Drömmen som gjorts av Göran Fredriksson. De framförs av Lars-Eric Lauenstein orgel, och Göran ”Freddy” Fredriksson på stränginstrument.

Varför blev filmnamnet Idyllien?

– När jag flyttade till Åsbro för sju år sedan stod det Askersund en skärgårdsidyll vid Norra Vättern på kommunens hemsida. Då tyckte jag att idyllien var ett bra namn, förklarar Alf Fransson som för övrigt nu har gjort sju filmer.

Paret Fransson och Larsson har även påbörjat del 2 i idyllienserien. Den ska vara klar om ett år och innehållet kanske blir Askersundsverken, Edö, Tutingen, teledamerna, antikmässan, cruisingen och nåt avsnitt om poeten och konstnären Börje Sandelius som hade Folke Dahlberg som lärare.

Mer läsning

Annons