Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmfestival med världspremiär

Tioårsjubilerande filmfestivalen i Närkesberg har haft galapremiär på egna filmen ”statsministern”. Salongen var fullsatt av medverkande och nyfiken publik.

Annons
Beskrivning: Lars Jonsson, Gudrun Haglund Eriksson, Margit Larsson och Berit Andersson. Närkesbergsbor som deltar under filmfestivalen

Helgen har gått i filmens tecken på Bergsgården i Närkesberg när byarådet ordnat filmfestival. Bland annat har mockumentären ”statsministern” visats tre gånger. Den handlar om en påhittad närkesbergskvinna, Annika Falkenström, som gör politisk karriär och blir statsminister. En politisk skröna helt enkelt. Filmen är inspelad i Närkesberg och flera rikskändisar medverkar. I fredags visades filmen för aktörerna och under lördagskvällen var det så världspremiär för allmänheten.

– Jag tyckte den var bra och de berättade ledigt och bra. Min man, Gillis, omnämns i filmen och premiärfesten var trevlig med snittar och ”skumpa”, säger Berit Andersson som under söndagen även såg filmen ”Kokvinnor”.

Närkesbergsborna Lars Jonsson och Ulla Carin Grafström har stått för manus till ”statsministern” som är en lågbudgetfilm. Alla medverkande har ställt upp ideellt.

– Jag tycker att de har gjort ett kanonjobb med de resurser de haft, säger Gudrun Haglund Eriksson.

Hon är en av de närkesbergsbor som blir intervjuade i filmen. Gudrun spelar nämligen Annika Falkenströms bästa väninna och berättar om hennes politiska karriär. Många kan känna igen sig i berättelserna om personerna i bygden.

Lars Jonsson berättar också att tanken med filmen är att visa all kraft och entreprenörskap som finns.

– Jag var så irriterad på den landsbygdsfilm som görs i dag där en ”frälsare” kommer från storstaden. Så jag ville göra något annat, säger han.

Filmen har skickats in till Göteborgs filmfestival i januari i förhoppning att komma med.

– Kanske tv är intresserade också, hoppas Lars Jonsson.

Mer läsning

Annons