Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmvisning drog fullt hus

Arrangerande Lerbäcks hembygdsförening hoppades att nå 70 besökare till sin filmvisning i Bergsgården, Närkesberg. Det kom långt över 100, så allt i stolväg fick letas upp.

Annons
Allt gick åt. Extrastolarna fick bäras fram och Karl-Yngve Sjökvist såg till att de fick sittunderlag.

En ”riktig” biografägare skulle ha gnuggat händerna om han hade sådan procentuell tillströmning till sina filmer som filmvisarna från Lerbäck har. Aldrig tidigare har väl intresset för gamla lokala dokumentärfilmer varit så stort som det är nu.

I tätorterna väljer folk att titta på tv:s dokussåpor, medan landsbygdborna nu myntar uttrycket, dokumentärsåpor. Men då sett med ett positivt öga. Dokumentationsgruppen i hembygdsföreningen inte bara vårdar kulturarvet, de visar upp det på film också.

På tisdagskvällen strömmade folk in i Bergsgården, och det var förstås glädjande att se att många tillhörde en yngre generation män och kvinnor som ville veta mer om bygden de lever och verkar i.

Grannlaga uppgift

Och byarådet i Närkesberg står inför en grannlaga uppgift. Fortsätter intresset att vara så här stort så lär de nog få investera i fler stolar till salongen. Allt upptänkligt som gick att slå ner ändalykten på gick nämligen åt.

Inledningsvis visade Bengt Sjölund sin film om Mörtsjöns Bryggeri som startades i slutet av 1800-talet och som lades ner 1982. Då blev konkurrensen för hård och lönsamheten för låg för en fortsatt bryggerinäring.

Många log igenkännande och mindes bryggeriets svalkande svagdricka som drickesbilarna levererade ut över stora och vida geografiska ytor. Efter en liten kaffepaus var det dags för en ny film som innehöll flera olika avsnitt med folk och miljöer från en gången tid i Lerbäcksbygderna.

Då kunde man bland annat få vetskapen om att landets siste saxsmed var Ernst Lindkvist i Emme. En berikande kväll konstaterade besökarna. Och Ingvar Björck lovade att det finns mycket mer att visa, så filmkvällarna har så att säga kommit för att stanna.

Mer läsning

Annons