Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns det intresse för ett koloniområde?

Varför finns det inget riktigt koloniområde i Askersund? Det undrade Kerstin Svärd då hon flyttade till trakten. Nu ska hon och tekniska förvaltningen undersöka intresset för odling och ansöka om medel från Leader Mellansjölandet.

Annons
Potential. Det ser Kerstin Svärd då hon tittar ut över det gamla koloniområdet intill riksväg 50. Att det har varit en livlig plats märks. Flera gamla utemöbler och trädgårdsredskap finns kvar.

I mars förra året skickade Kerstin Svärd in ett medborgarförslag till Askersunds kommun. Hon föreslog en satsning på det eftersatta gamla koloniområdet nära R 50. Ärendet hamnade i tekniska nämnden, som beslöt att inte investera i en upprustning.

– Då föreslog jag i stället att vi skulle söka pengar från Leader för att ordna möten och undersöka intresset för odling på koloniområdet, säger Kerstin Svärd.

30 000 kronor

Det förslaget gick tekniska nämnden med på vid ett möte förra veckan. Ett bidrag på 30 000 kronor, så kallade miljö- och klimatpengar, ska sökas från Leader.

– Jag kan tänka mig att många som bor i lägenhet skulle vilja odla, men de kan inte. Jag ser också framför mig att äldre skulle kunna göra mycket med området, säger Kerstin Svärd.

Koloniområdet är mycket igenväxt. Endast ett fåtal odlare hyr lotter just nu, för en avgift på 90 kronor per år. Om området ska börja användas ordentligt igen, behövs en rejäl uppröjning. Kommunen kommer inte att skjuta till pengar. En möjlighet kan istället vara att bilda en koloniförening som står för driften.

– Det handlar inte om så mycket pengar, en förening skulle kunna hyra området för en liten summa. Det finns redan sommarvatten framdraget.

Nu är det upp till Askersundsborna att visa sitt intresse. Kerstin har erbjudit sig att hjälpa odlingsnoviser.

– Jag har varit trädgårdslärare, så jag är inne på pedagogiken. Vi skulle kunna börja med att visa och lära ut hur man gör när man odlar.

Mer läsning

Annons