Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskkiosk tvingas stänga

Nästa sommar blir det ännu dyrare för de som arrenderar mark till kioskerna i hamnen. Hyran har mer än fördubblats sedan 2009 och Klangahamns fisk, som säljer rökt fisk, har inte råd att vara kvar.

Annons

Innan 2008 kostade det inte mycket för de som arrenderade mark av kommunen till sina kiosker i hamnområdet. 2008–2009 infördes en enhetlig taxa på 9 600 kronor.

Under 2010 tog man beslut om att höja den successivt, upp till det som man anser vara ett marknadsmässigt pris, 20 000 kronor per år.

Ett alltför saftigt pris att betala, anser Berndt Grönlind på Klangahamns fiskrökeri i Karlsborg.

– Vi har haft det här som en service, för att våra kunder däruppifrån ska kunna stanna i Askersund och handla. Nu om de vill ha fisk får de åka till vår butik i Granvik. Vi kan inte åka upp med fisk och stå där hela dagarna när det inte blir något över, säger han.

Turistmagnet

Berndt Grönlind tror att i slutändan så kommer Askersunds kommun förlora på att man tar ut den höga marktaxan. Han tror att många turister har åkt in till just Askersund för att köpa fisk.

– Om de åker hit i stället så stannar de kanske till i Karlsborg för att köpa och handla.

Slår hårt

Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande, beklagar att den höjda marktaxan slår hårt mot små näringsidkare, men menar att kommunen måste ha en enhetlig taxa.

– Hyr man mark så får man betala det priset vi har bestämt. Om vi skulle sänka så skulle vi behöva sänka för alla, även för de som har glasskiosk, och som jag tror gör ganska goda inkomster, säger Per Eriksson.

Kommunen måste ta ut en avgift för att täcka de kostnader man har, förklarar han.

– Om det inte lönar sig att sälja fisk så lönar det sig inte. Vi kan inte subventionera det för att vi tycker det är pittoreskt, det tillåter inte kommunallagen, säger Per Eriksson.

– Jag tror det blir fler som vill ha verksamhet i hamnen, så jag tror inte att vi kommer stå med några tomma kiosker.

Mer läsning

Annons