Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flitiga simmare tog elitmärke

Simskolan och märkestagningarna vid sjön Veen har under åren gett resultatet att ett oräkneligt antal barn både fått vattenvana och lärt sig simma. Simläraren Olle von Elern kunde i år dessutom dela ut två elitmärken.

Annons
Strong insats. Maria Ryefalk och Christer Nederman klarade båda elitmärket efter elva års strävan.

Simavslutningen vid sjön Veen, mellan Svinnersta och Snavlunda, kunde inte ha genomförts i ett bättre sommarväder. Tio nybörjare har lärt sig simma i simskolan och 17 tjejer och killar har antecknats som märkestagare.

Tredje generationens elever

Olof von Elern har fungerat som simlärare i princip sedan 1975. Det innebär att han nu är inne på tredje generationen barn. Och ett ska sägas som betyg, han är väldigt omtyckt både av barn och föräldrar. Alla lovordade hans insatser för simkunnigheten under avslutningen.

Lite extra kändes det nog för Olle att få ropa upp två ungdomar som tagit elitmärket. Högtidligt delade årets promotor Lars Ryefalk ut dessa märken till Christer Nederman och till syrran Maria Ryefalk. Att få elitmärket innebär att de i år tog guldmagistermärket för elfte gången. Det tar alltså elva år, vilken bedrift.

– Jag lärde mig simma när jag var fem år och då tog jag mitt första simborgarmärke. Sen har det blivit järn, brons, silver och guldmagistern och nu elitmärket, säger 20-årige Christer Nederman, före detta Kårbergsbo som nu studerar i Karlstad.

Vad driver en till att ta guldmagistern elva år på raken?

– Det är så trevligt att komma hit och simma för Olle. Det har blivit en tradition och jag kommer absolut tillbaka nästa år, påpekar Christer.

Maria Ryefalk har bott utanför Snavlunda men pluggar nu i Linköping, men är också en återvändare när det är märkesdags.

– Lite prestige och en utmaning att ta märket. Alltid kul att komma tillbaka hit till Olle och Veen. Dessutom tycker jag bättre om att simma i en sjö än en bassäng, säger Maria.

Måste man kunna allt som behövs för att ta elitmärket?

– Det är jättebra att ha de här kunskaperna och veta att man klarar sig själv i vattnet, samtidigt som man känner sig säkrare på att kunna hoppa i och rädda någon som hamnat i olycka, menar Maria.

Många olika märken delades ut, bland annat tog Axel Malmborg från Askersund en bronsplakett. Ett annat stort nöje för Olle varje säsong är att få kasta ut ett gigantiskt kolaregn i Veen. Då kokade vattnet av letande och kolasugna barn.

Festligt. En av sommarens stora höjdpunkter på badplatsen vid Veen är förstås den högtidliga simavslutningen.

Mer läsning

Annons