Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar kritiska mot skolmiljön

– Jag tycker inte det här är en lämplig skolmiljö. Det säger Carina Fransson, förälder till en elev som ska börja i sjätte klass i Sjöängsskolan till hösten. I tisdags gick hon en rundvandring på skolan tillsammans med representanter för skolan och kommunen.

Annons
Kritiska. Föräldrarna Karin Stimose, Peter Andersson och Carina Fransson deltog i den rundvandring som arrangerades på Sjöängsskolan i tisdags. De ifrågasätter skolmiljön och önskar garantier för att eleverna inte ska fara illa.

Askersund. Förra veckan presenterade statliga myndigheten Skolinspektionen resultatet av sin rapport från inspektionen på skolan. Kommunen får skarp kritik och åläggs betala 700 000 kronor i vite om inte åtgärder vidtas.

Redan före rapporten väckte Carina Fransson frågan kring miljön på Sjöängsskolan.

– Jag tycker den är under all kritik. När vi var på informationskvällen inför skolstarten satt vi i det klassrum som eleverna kommer att ha. Jag fick en chock. I klassrummet fick jag en allergisk reaktion – det kliade och stack i ögon och hals, och jag försökte andas genom näsan.

Föräldrarna fick reda på att klassrummet nyligen hade sanerats från mögel.

– Min dotter har dokumenterad astma och jag skulle aldrig förlåta mig själv om hon får men för livet på grund av att jag inte ställt krav på att hennes studiemiljö är okej, säger Carina. Hon är säkert inte heller det enda barnet som har astma i skolan.

I skrivelsen tog Carina Fransson också upp den avloppslukt som fanns i korridoren utanför klassrummen.

Carina fick medhåll från flera andra föräldrar, och i tisdags ordnades en rundvandring i de klassrum som sexorna på Sjöängsskolan ska använda i höst. På plats fanns representanter från kommunen och skolan. Göran Berger, enhetschef på fastighetsförvaltningen, redogjorde för de saneringar som gjorts i skolan.

– Till följd av att de gamla gjutjärnsrören som leder undan vatten på taket rostat sönder, fick vi vattenläckage och fuktskador inne i skolan för två år sedan. Det ledde till sanering av flera klassrum, bland annat det som sexorna ska gå i i höst, berättade Göran Berger.

Järnrören har bytts ut till plaströr, nya väggar har byggts upp och golvmattor bytts ut.

– Vi tar det här på största allvar. Nu finns inget mögel, och vi ventilerar noga ut lokalerna. När ni hade föräldramöte i klassrummet var ventilationen tyvärr avstängd, det var därför det var dålig luft där då. Den stängs alltid av efter klockan 18, förklarade Göran Berger.

Föräldrarna Carina Fransson, Karin Stimose och Peter Andersson ifrågasatte ändå situationen.

– Kan du garantera att det varken finns mögelsporer eller fuktskador kvar? Och hur kan du visa det?

Göran Berger vidhöll att det inte finns några skadliga ämnen kvar i klassrummen, men att en mätning ändå ska göras i klassrummen under sommaren. Resultatet ska sedan presenteras för skolledningen, som kontaktar föräldrarna.

– Vi gör det för att ni ska känna er trygga för era barns skolmiljö, sa han.

Johanna Thomas, tillförordnad rektor på Sjöängsskolan, vidhöll att underhållet på Sjöängsskolan var eftersatt.

– Ventilationen har blivit bättre efter saneringarna, men mycket av det som Skolinspektionen tog upp i sin rapport stämmer. Till exempel har inte klotter sanerats på länge. Många möbler är trasiga. Det hänger förstås ihop med att vi väntat på att en ny skola ska byggas i åtta år, sa hon.

Upphandlingen för bygget av nya Sjöängsskolan är klar, och den 9 juni kommer det definitiva beslutet om bygget kan starta. Därefter räknar förvaltningen med att det ska ta två år tills nya skolan är inflyttningsklar.

Till hösten ska dock ändå insatser göras.

– Vi har köpt in nya möbler till sexornas klassrum. Skolan kommer också att klottersaneras, sa Johanna Thomas.

Sanerat. Det finns inget mögel kvar på Sjöängsskolan och eleverna har en bra skolmiljö, sa politikern Ronny Larsson (S) och Göran Berger, enhetschef för fastighetsförvaltningen, vid rundvandringen på Sjöängsskolan.

Mer läsning

Annons