Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening diskuterade badhus med politiker

Att det ska bli ett badhus i Askersund, det verkar politikerna vara överens om. Men både Per Eriksson och Per-Olof Thulin meddelade i går att det nog dröjer många år innan det kan bli verklighet.

Annons
Frågestund. Per-Olof Thulin (M) och Per Eriksson (S) svarar på frågor om ett framtida badhus i Askersund på Badhusföreningens möte.

Askersund. Det var fullsatt på Café Tutingen i går. Över 30 personer hade kommit till Badhusföreningens möte, där det fanns möjlighet att ställa frågor till kommunalråd Per Eriksson (S) och oppositionsråd Per- Olof Thulin (M) om kommunens badhusplaner. Trots skilda partitillhörigheter, är de till stor del överens om frågan, något arrangörerna var medvetna om på förhand.

– Från början tänkte vi att det skulle bli en debatt, men eftersom båda i grunden är för ett badhus gjorde vi det mer till ett öppet informationsmöte, säger Bo Sylwan, ordförande i föreningen.

Redan till förra valet gjorde föreningen en undersökning bland alla kommunens partier, där samtliga var positiva till ett badhus. Även i går var Thulin och Eriksson positiva, men det lär dröja innan en färdig simhall finns på plats.

– Självklart finns det ett mervärde i ett badhus i Askersund. Men jag tror det är väldigt svårt att få till det under nästa mandatperiod, alltså mellan 2014-2018. Vi har investerat i stora projekt, till exempel ombyggnationen av skolan, så det finns inte utrymme i budgeten, sa Per Eriksson och fick medhåll av Thulin.

– Vi brottas varje dag med att prioritera och försöka hitta sätt att finansiera olika behov, såsom nya skolan, bostäder eller ett nytt äldreboende, sa Thulin.

Flera mötesdeltagare föreslog att det finns andra sätt att lösa den ekonomiska frågan, genom exempelvis sponsorer. Badhusföreningen själva föreslog att de skulle bjuda in ett företag som driver cirka 25 badhus på olika platser i Sverige, för ett informationsmöte med politikerna.

– Ordnar ni det så kommer vi, sa Per- Olof Thulin och Per Eriksson instämde.

Vart ett framtida badhus skulle kunna placeras diskuterades också, men det menade politikerna är en senare fråga. Först måste ett beslut fattas att det verkligen ska byggas.

– Men varför skjuts just denna fråga alltid upp, det har diskuterats så länge i Askersund, frågade flera av deltagarna, och fick till svar att det handlar om ekonomi och prioriteringar.

Också Badhusföreningen menar att redan på 70-talet pratades det om en simhall, även om själva föreningen, som i dag har knappt 200 medlemmar, inte bildades förrän 2003.

– Vi vill ha en bassäng, och en barnpool. Gärna en som går att höja temperaturen på så att man kan ha rehabilitering där. Det handlar inte om något äventyrsbad vi ska konkurrera med, beskriver Bo Sylwan, och den strategin bekräftade även politikerna under gårdagens möte.

Mer läsning

Annons