Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningar måste ha policy för droger

Föreningar som vill ha föreningsbidrag måste i framtiden ha en alkohol- och drogpolicy. Det är en av punkterna i kommunens nya drogpolitiska handlingsprogram.

Annons

Arbetet med att anta ett drogpolitiskt handlingsprogram har pågått länge, och under våren har man gjort ett omtag. Nu återstår bara att dokumentet ska antas formellt av kommunfullmäktige.

Handlingsprogrammets syfte är att förebygga missbruk av olika droger, därtill räknas tobak, alkohol, lösningsmedel och narkotika. Medvetenheten om alkohols och narkotikas skadeverkningar ska öka genom olika informationsinsatser och för att skjuta upp ungdomars alkoholdebut ska drogfria aktiviteter arrangeras i samband med storhelger.

I princip ska det vara drogfritt i kommunens lokaler, men undantag kan göras vid uthyrning till annan verksamhet. Kommunstyrelsen bedömer att man snarast måste utarbeta riktlinjer för undantagen för att det inte ska bli godtyckliga bedömningar.

En av åtgärderna i handlingsprogrammet är att mobilisera den ideella sektorn. Alla föreningar i kommunen med barn- och ungdomsverksamhet ska ha en alkohol- och drogpolicy. Detta kommer att kopplas till föreningsbidraget.

– Framför allt de stora idrottsföreningarna i kommunen som samlar många ungdomar behöver fundera på hur man ser på det här, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Han utesluter inte att det kan finnas små föreningar med begränsade resurser som kanske tycker det blir jobbigt att ta fram ett eget program. I de fallen får kommunen hjälpa till.

– Det är klart man kan ha fester i föreningar, det kan ju vi på kommunen inte styra över. Men när det gäller barn- och ungdomsverksamheten måste den vara drogfri. Framför allt ska vi förvissa oss om att inte kommunala medel går till konsumtion av droger, säger Per Eriksson.

Mer läsning

Annons