Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag har köpt mark i Åsbro

Ett ekologiskt boende i Åsbro, det är Klas Folenius vision. Han och Rene Francis bolag Green Living Sweden har precis köpt mark på 50 000 kvadratmeter från Askersunds kommun.
– Vi vill blanda miljömedvetna unga familjer med seniorer som vill bo hållbart, säger Klas Folenius.

Annons

De båda entreprenörerna har stora planer för Åsbro. De hoppas kunna utöka orten med 250 personer under en femårsperiod. I och med köpet av marken är det ingen omöjlighet.

Klas Folenius berättar att de vill ha ett hållbart boende i Åsbro med odlingslotter, jordkällare och att husen ska drivas med förnybar energi. För tillfället handlar det om villatomter, men i framtiden hoppas de även på ett trygghetsboende.

Yngre och äldre– Vi vill bland a miljömedvetna unga familjer med seniorer som vill bo hållbart.

För att vara säkra på att det blir just så ekologiskt som de hoppas, har de tankar om att driva husen i en slags föreningsform. Kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson är positiv till köpet av marken.

– Det är jättekul att det kommer privata aktörer som vill utveckla och stimulera Åsbro, säger han.

Långt till byggstartMen än är det lång tid innan spadar rör marken. Köpet av marken är ett första steg. Sedan gäller det att utarbeta en detaljplan.

Marken de har köpt är råmark så det finns varken vatten eller vägar.

Bolaget kommer inte att bygga husen, idén är att de ska utarbeta detaljplanen och sälja tomterna.

Enda orosmolnet är att projektet hänger på om det blir en lättnad av strandskyddet. Får de inte bygga 25 meter från vattnet blir det ekonomiskt ohållbart.

Redan nästa år kan intresserade teckna sig för en tomt. Teckningskostnaden är 20 procent av tomtpriset och deponeras hos en bank tills det är klart att projektet genomförs. På så sätt riskerar inte kunderna att bli av med pengar.

Mer läsning

Annons