Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författare av en slump

Slumpen har styrt mycket i Gunnel Zenks liv. Att hon flyttade till Askersund för 30 år sedan, att hon blev lärare, att hon skrivit både läroböcker och ordböcker om mat och vin, och att hon är projektledare på riksnivå för Soroptimisternas insamling av gamla mobiltelefoner, där överskottet går till välgörenhet.

Annons
Gunnel Zenk är koordinator för internationella frågor och vänklubbar i Soroptimisterna på riksnivå. Det har gjort att hon fått ta sig an ett landsomfattande projekt som går ut på att samla in gamla mobiltelefoner och skänka inkomsterna till arbetet mot könsstympning av flickor i Egypten.

”Hur har du hunnit med allt?” blir en av de avslutande frågorna under intervjun med Gunnel Zenk, efter att hon precis berättat att hon förr brukade sy och sticka egna kläder till familjen.

– Jag tittar inte så mycket på tv. Om jag har en period när jag fastnat mycket framför tv:n så märker jag att jag inte hinner med någonting. Så är jag väl också en arbetsmyra, jag gillar att vara i gång, svarar hon.

För ungefär ett år sedan slutade Gunnel att arbeta som språklärare på Sjöängsskolan, för att kunna ägna sig på heltid åt att jobba med sina intressen: mat, vin och författande, tillsammans med maken Anders i det gemensamma företaget. Det har knappast blivit mindre att göra, men att styra själv över sin tid, det gillar hon.

Nu håller hon i vinprovningar, översätter och korrekturläser menyer, samt skriver när andan faller på. Författarbanan halkade hon som sagt in på bananskalsmässigt.

– Jag jobbade på ett projekt i Skolöverstyrelsen, som det hette på den tiden, och satt i en grupp som gjorde nationella prov i engelska.

– I gruppen satt också två som var läroboksförfattare, och de hade sett att jag hade gjort en matordlista på franska, och tyckte att den var så bra att den borde bli en bok.

– De frågade varje gång vi träffades om jag hade ringt något förlag än, och till slut gick en av dem ut och ringde ett förlag åt mig. De ville ha den, berättar Gunnel.

Köksfranska kom ut i ett antal upplagor. Några år senare, när förlaget hade bytt inriktning, blev hon kontaktad av förlagschefen, som tyckte att boken var så bra att den borde komma ut igen, på ett annat förlag som han hade kontakt med.

Kontakter knöts, Köksfranska omarbetades och kompletterades med Köksitalienska, och sedan släpptes de två böckerna som ett litet paket 2004. Chefen på det andra förlaget fortsatte att höra av sig, och fråga om hon hade nytt material, och hon fick erkänna att det i datorn fanns ett annat manus.

Medan hon undervisade på restauranghögskolan i Grythyttan övertalade studenterna henne att skriva lite om vin. Det resulterade i att All världens druvor kom ut 2007. Ytterligare en bok håller på att redigeras, och under hösten är det tänkt att Mat och vin på tyska ska komma ut.

Inspiration, underlag och bilder, Gunnel älskar att fotografera, får hon på de många resor till bland annat vingårdar, som hon gör framför allt i Sydeuropa. Via hemsidan kan folk kontakta henne för att få tips på besöksmål.

Gunnel har också skrivit läroböcker i franska till fyra årskurser, undervisningspaketet Voilà, och det blev hon mer eller mindre övertalad till av Bonniers Förlag. Men alla sidouppdrag till lärarjobbet, som också innefattar att hon var med och drev igenom muntliga nationella prov i engelska i svenska skolor, har berikat yrkeslivet, tycker hon.

Nu när hon lämnat det bakom sig kan hon fokusera mer på det ideella arbetet.

– Jag har alltid varit ideellt engagerad och jobbat gratis för något som känts bra. Det har också gett mig själv mycket, det är roligt och jag mår bra av det. Sedan får man träffa så många duktiga och engagerade människor.

Gunnel är medlem i Soroptimistklubben i Askersund-Laxå, en organisation för kvinnor som arbetar för jämställdhet och kvinnors rättigheter i hela världen. Hon är också aktiv i unionsstyrelsen, det vill säga på Sverigenivå, där hon är projektledare för ett mobilinsamlingsprojekt.

Soroptimist International samarbetar med Plan Sverige och företaget Anovo för att samla så många avlagda mobiltelefoner som möjligt, för att reparera och sälja vidare de som går, och utvinna råmaterial ur de övriga.

Överskottet går till att bekämpa tvångsäktenskap och könsstympning av flickor i Egypten. Nu ligger fokus på att engagera så många klubbar och kommuner som möjligt att gå med i projektet.

Så frågan om hur tiden räcker till är klart relevant. Men det kanske den gör om man som Gunnel jobbar med sådant som man brinner för.

– En del tycker att jag inte behöver ha fullt så många idéer! Men jag kan inte hjälpa det, de bara kommer.

Balans. Gunnel Zenk hade tidigare kronisk smärta, men sedan hon började med mindfulness för några år sedan är den helt borta. Nu ser hon alltid till att ta en stund på morgonen och en på kvällen för att varva ner och gå in i sig själv.

Mer läsning

Annons