Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret: Rimligt att skjuta i Vättern

Försvarsmakten behöver någonstans att öva, och i dagsläget är Karlsborgsmålet det mest rimliga alternativet, anser myndigheten.

Annons

Folke Borgh är chef för Försvarsmaktens miljöprövningsenhet. Han tycker att det är rimligt att fortsätta övningsverksamheten vid Karlsborgsmålet, eftersom man redan skjutit där i 50 år.

– Det är ett av de bättre skälen att vara kvar där.

Bättre skjuta i vattnet

Enligt Folke Borgh är det bättre att skjuta i vatten, eftersom man måste ha ett säkerhetsområde runt skjutplatsen, och om målet finns i vatten tas mindre landyta i anspråk.

Dessutom är det den enda platsen i södra Sverige som Försvaret har kvar. Det ligger geografiskt bra till, med närhet till bland annat Malmens flygfält i Linköping.

Att ammunitionen skulle påverka vattenkvaliteten menar Folke Borgh inte är bevisat.

– De utredningar som vi har tagit fram i samband med den här miljökonsekvensbeskrivningen visar inte att det finns någon anledning att vara orolig för vattenkvaliteten. De konsulter vi har anlitat har spetskompetens på området.

Ansökan är inte riktigt färdig, men Folke Borgh räknar med att den kan skickas in till länsstyrelsen i Västra Götaland runt påsk.

Mer läsning

Annons