Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Framtiden är ungdomarna”

Folkfest, variation och glädje. Det sammarfattar Jazzfestivalen i Askersund.

Annons
Stockholm Stompers jazzade på ordentligt till flera av åhörarnas förtjusning.

Ute på Borgmästarholmens scen hördes igår vid lunchtid sången ”Lille katt” på ett lite mer jazzigare sound än vanligt. På scenen stod Åsa Bergsfalks kvartett som spelade barnjazz. Till sin hjälp på scenen hade hon Amandus Kraft och Liv Arneback.

Amandus Kraft, 3 år, bestämde själv att resan skulle gå till Askersund och barnjazzkonserten när pappa Jonas Kraft berättade vad som fanns att göra under lördagen.

Prova på att dansa

Vid klockan två på Borgmästarholmens scen startade en prova-på-kurs i Lindyhop. Ett tiotal personer fick lära sig grundstegen av Midtown Lindy-hop förening.

Samtidigt spelades det glad tradjazzmusik på torget inne i Askersund.

Flera stod och stampade i takt med fötterna till Stockholm Stompers.

Birgitta Larsson från Örebro satt och lyssnade. För henne är det tradition att åka till Askersund när det är jazzfestival.

– Jag har varit här alla år sedan tradjazzfestivalen startade för 30 år sedan. Det är färre band som spelar i år. Det vore synd om festivalen skulle försvinna.

Gunilla Rönnberg, Kultur- och fritidschef i Askersunds kommun, var riktigt nöjd med festivalen.

John Pohlman

– Det har varit variation och med olika typer av jazz. Min personliga favorit var John Pohlman som spelade tillsammans med Tommy Löbel Swingband. Han var underbar, både rolig och duktig.

På kvällarna var det konserter med bland annat de kända jazzmusikerna Rigmor Gustavsson och Claes Janson.

Under de två dagarna som Jazzfestivalen pågick gavs det flera gratiskonserter där ungdomar framförde sin jazzmusik.

– Det har varit mycket barn och ungdomar som har medverkat i år. Ett band som var superbra var People swing orchestra. Det bestod av åtta ungdomar från Skåne. Framtiden är ungdomarna, säger Gunilla Rönnberg och sammanfattar årets jazzfestival med ordet folkfest.

Prova. På Borgmästarholmen fick de som ville lära sig Lindyhop av Midtown Lindy-hop förening.
Barnjazz. Ute på Borgmästarholmen spelade Åsa Bergfalks kvartett jazz för barn. Åsa Bergfalk fick här hjälp av Amadus Kraft och Liv Arneback.

Mer läsning

Annons