Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden målet för oppositionsråd

Gilla läget och att lyfta blicken för att kunna se de långsiktiga visionerna. Det är med den förhållningen och den synen Askersunds nya oppositionsråd vill staka ut kommunens framtid.

Annons
Framsynt. Askersunds nya oppositionsråd Caroline Dieker är landskapsarkitekten som vill vara med och skissa på Askersunds framtid.Foto: Göran Kempe

Öna. I samband med höstens val lämnade moderaten Per-Olof Thulin över oppositionsrådsposten till partikollegan Caroline Dieker.

Fram till dess hade hennes till synes politiska ointresse gjort Caroline till familjens ”svarta får” i sin mammas och systers ögon – båda aktiva moderata politiker.

I stället siktade hon in sig på att studera till landskapsarkitekt.

Det var under studietiden på Statens Lantbruksuniversitet i Alnarp som hon träffade sin blivande man. 2001 flyttade hon med Håkan Dieker och blev Askersundsbo.

På så sätt hamnade hon på Öhna Gård med en svärfar – Björn Dieker – som även han varit moderat oppositionsråd i Askersund.

Det skulle ändå dröja innan Caroline gjorde entré på Askersunds politiska scen.

Den resan gick via jobb som konsult på en ingenjörs- och arkitektbyrå i Örebro och vidare till Stjernsunds slott som tillsynsman.

– Efter en tid kom jag på att det jobbet inte var jag, som hellre ville jobba med samhällsutveckling än cementerad tid på ett museum.

När maken Håkan byggde en ny ligghall för gårdens köttdjur, blev ladugården i Fatburen överflödig. Då byggdes den om till restaurang och drevs som sådan under fem år.

– Om det var en bra idé får vara osagt.

I stället blev det konsultande på ett företag inom väg- och vattenbyggnadsområdet i Örebro – ett jobb hon nu är tjänstledig ifrån.

På VAP arbetade hon med att lösa infrastrukturproblem i Stockholm åt Trafikverket.

– Jobbet medförde att jag träffade många tjänstemän och hade intressanta diskussioner om politik och politiker. Det var då jag insåg att jag hade mycket att tillföra politiskt.

En insikt hon ville ta med sig till Askersund och som nu lett fram till uppdraget som oppositionsråd för de fyra partierna i Alliansen i Askersund.

Som oppositionsråd på 75 procent innebar det att resterande tid stod mellan jobbet och barnen. Det valet var enkelt även om hon kan sakna sina jobbkollegor.

Som politiker vill hon tillerkänna tjänstemännen kunskapen att ta ställning i sakfrågor.

– Askersund är så litet att det blir för lätt att politikerna hamnar på detaljnivå än att blicka visionärt framåt.

Det var alltså genom valet av yrkesbanan som landskapsarkitekt hon kom att göra kometkarriär i Askersundspolitiken.

Vägen till oppositionsrådsposten gick via ett år som fritidspolitiker i barn- och utbildningsnämnden. Efter valet 2010 tog hon plats som ersättare i kommunstyrelsen, ordinarie i fullmäktige för Moderaterna samt i BUN:s arbetsutskott.

Tog tid. Caroline Dieker har vandrat en lång väg innan hon tog steget in i politiken.

Mer läsning

Annons