Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihet och gröt i kyrkan

Frihet, härlighet och makt var frågor som trettondagsgudstjänsten i Landskyrkan handlade om. Efteråt gick besökarna till församlingshemmet för att äta gröt.

Annons
Afrokören tågar ut ur Landskyrkan med sång.

Afrokören är delar av Askersunds kyrkokör och de sjöng hela vägen fram till koret under ledning av organisten Mattias Lundquist. Varför ”Afrikanskt” vid ett tillfälle som trettondagen?

– Det finns en stor sångskatt från befrielsekampen på 1980-talet och vi sjunger en del amerikanska spirituals. De tre vise männen kom från olika världsdelar så man kan säga att vi står för den afrikanska delen. Frihetstema är också en sorts röd tråd genom texterna i dag.

FängelseprästKyrkoherde Peter Wingren berättade i sin predikan om sin tid som fängelsepräst i Karlskoga och om sin tid som präst i Degerfors. Han menade att många av oss har ett behov av att se uppåt mot ”makten”, representerad av bland annat politiker och kungar. Han undrade vad som händer i Ungern i dag och under sin tid i Degerfors som nyvigd präst fick han göra avbön i församlingen efter att han i predikstolen uttryckt att det förekom ett ”kommunalt fjäsk” inför kungens eriksgata där under 1980-talet.

– Det blev både ”gråt och tandagnisslan” och ”räfst och rättarting”. Men jag har ingenting emot kungen personligen och jag har hållit gudstjänster för honom och hans familj.

TraditionPeter Wingren ställde också frågan ”Var har du din härlighet?”. Han sade också att ”Bär du barnet i ditt hjärta blir du bot för någon”. Efter gudstjänsten var det många som gick till församlingshemmet för att hålla en tradition vid liv: Gröt, smörgås och kaffe serverades under trevliga former.

Singabahambayo- En skara drar genom världen. Afrokören samlar sig för intåg i Landskyrkan.
Kyrkoherde Peter Wingren tog upp ämnet
Afrokören dirigeras av organisten Mattias Lundquist.
Afrokören sjöng bland annat Oh freedom.
Hamba nathi-Vandra med oss sjunger Afrokören när församlingsmedlemmarna lämnar kyrkan.
Birgitta Stöök samtalar med kyrkroherde Peter Wingren under grötlunchen.
Ulla Öhberg och Gunborg Hagerud förser sig med gröt och smörgås efter trettondagsgudstjänsten.

Mer läsning

Annons