Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskvård för kropp och själ

Friskvårdsdagen på Talludden i går gick i pilgrimsvandringens tecken. Pilgrimsvandring har fått ett uppsving och blivit ett populärt sätt att närma sig sin tro.

Annons
Angelina Backman, komminister i Knista församling, pratade om pilgrimsvandringens sju ledord. Ros-Marie Korsgren, Bengt-Göran Johansson, Barbro Kuhlin och Loes Jurriaans lyssnade uppmärksamt. BILD: JESSICA HENULIN

I dag, söndag, vandrar församlingsmedlemmar från Svenska kyrkan Lerbäck-Snavlunda och Åsbro frikyrkoförsamling från Talludden till Snavlunda kyrka. En vandring på 15 kilometer. Som en förberedelse pratades det pilgrimsvandring under gårdagens friskvårdsdag på Talludden.

– Pilgrimsvandring som fenomen ligger i tiden, det har blivit modernt. Men man behöver inte åka långt för att vandra, så därför vill vi ge folk möjligheter att vandra häromkring, lokalt, säger Ros-Marie Korsgren, som håller i friskvårdsdagen.

På vilket sätt är pilgrimsvandring kopplat till friskvård?

– Man rör ju på sig och är ute i friska luften, det är hälsosamt. Men det ger också tanketid, man väntar in själen, som man säger i vissa kulturer. Vi rusar på i så högt tempo, och måste bromsa ibland. Långsamhet, som är ett av pilgrimsvandringens ledord, är välgörande för insidan, säger Ros-Marie Korsgren.

Talludden hade bjudit in Angelina Backman, komminister i Knista församling, som har erfarenhet av pilgrimsvandringar. Hon pratade bland annat om de sju ledorden som är långsamhet, tystnad, frihet, enkelhet, delande, andlighet och bekymmerslöshet.

Bengt-Göran Johansson var en av deltagarna. Han har själv pilgrimsvandrat en gång, och skulle gärna göra det igen.

– Det är skönt på något sätt. Man upplever närheten till naturen och sina medvandrare på ett sätt som man inte gör annars. Det är lätt att gå på i gamla hjulspår, men man kommer ur det när man deltar i en pilgrimsvandring, säger han.

Friskvårdsdagen innehöll även bland annat en minikurs i helig dans och Trädgårdstankar, stilla betraktelser till musik.

Pratar om vandring. Angelina Backman, komminister i Knista församling, har gått pilgrimsvandringar med sina konfirmandgrupper. BILD: JESSICA HENULIN

Mer läsning

Annons