Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FUB-kritik mot slopad ”flit-peng”

Askersunds kommun har tagit bort den ersättning till intellektuellt funktionsnedsatta personer, den så kallade ”flit-pengen” som tidigare utbetalats för deras arbete. Vad blir konsekvensen av det? undrar organisationen Sydnärkes FUB i ett kritiskt brev till Askersunds kommun.

Annons

Rehabiliteringsersättningen, eller ”flit-pengen” som den också kallas, togs bort vid årsskiftet sedan en enig socialnämnd fattat beslutet. Den omfattade cirka 50 kronor per dag.

Organisationen Sydnärkes FUB arbetar för barn, ungdomar och vuxna med intellektuella funktionshinder, och protesterar mot att den tagits bort.

– Bakom beslutet ligger ingen besparingsåtgärd, utan skälet har varit att personer som har psykiska funktionshinder aldrig har fått någon ”flit-peng”, medan intellektuellt funktionsnedsatta har haft ersättningen i över 30 år, säger Birgitta Eriksson, som är sekreterare i Sydnärkes FUB.

– Vi ser inget hinder till att ”flit-peng” också fördelas till dem med psykiska funktionshinder.

I en skrivelse till Askersunds kommuns socialnämnd ifrågasätter de bland annat om beslutet föregåtts av samtal med brukare, gode män och berörda intresseorganisationer. Hur viktig är ersättningen för brukarnas ekonomi? Och är borttagandet av ersättningen förenligt med ”god levnadsnivå?”

Sydnärkes FUB påpekar också att kommunen faktiskt tjänar pengar på det arbete som brukarna utför i kommunal regi.

I samma skrivelse ifrågasätter Sydnärkes FUB hur lokalen är anpassad för verksamheten dagcentralen Rondellen vid Askersunds vårdcentral. Bland annat finner organisationen brister i hur lokalernas utformning passar för verksamheten. ”Ur tillgänlighetssynpunkt ovärdigt en kommun som fått pris för sitt tillgänlighetsarbete”, skriver Sydnärkes FUB.

Entrén kan inte användas av alla, toaletterna är små och trappor skapar i vissa fall hinder för dem som har svårigheter att gå.

– De nya lokalerna som Rondellen haft sedan i somras är bättre än de förra, men det finns fortfarande saker som kan bli förbättras, säger Birgitta Eriksson.

Dessutom frågar Sydnärkes FUB om det finns personalresurser så det räcker för personer som bor på gruppboenden.

Sydnärkes FUB förväntar sig skriftliga svar från kommunens socialnämnd.

KATARINA HANSLEP

Mer läsning

Annons