Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full snurr när Sydnärke firar advent

Det har firats Första advent på många orter i Sydnärke. Torg, gator och samlingssalar har fyllts med godis, tomtar, granar och karuseller – och besökare, såklart.

Annons

I en röd fotölj på torget i Fjugesta sitter Tomten. Han lyssnar till barnens önskningar och delar ut chokladkalendrar. Från gräsmattan bredvid Sparbanken hörs sorl från människor och ett taktfast hamrande från en liten smedja. Det är Första advent, och julmarknad.

Hamrandet står Håkan Krafth och Kalle Kummu för.

– Det är lite annorlunda, säger Håkan Krafth och trampar fart i ässjan.

– Men det är en bra hobby, fyller Kalle Kummu i medan han med en lång tång håller en nästan färdig ljusstake i elden.

På Stortorget i Hallsberg hörs ett annat taktfast ljud. Det är Linnea Jonsson som styr häst och vagn mellan torget och Bergööska kvarteret, för den som vill åka med.

– Hästen heter Bellman. Det är hans fjärde år här, och mitt femte, förklarar hon.

Över ljudet av hover hörs julmusik, och från olika stånd och vagnar säljs allt från lotter till julkransar och varmkorv.

Till Kumlas torg och stadshus har massor med folk lockats. Det har byggts en scen på torget, och tekoppskarusellen stannar bara för att de som åkt ska få kliva av och nya ska få kliva på.

– Mer fart! ropas det från kopparna, som då sätts extra snurr på.

Scenunderhållningen byts från gitarr och skönsång till Pingstkyrkans kör, och torget fylls av skenet från ett fackeltåg. Det äts vildsvinskebab, dricks glögg och skrattas.

I Laxå är kommersen i full gång inne i en utav lokalerna vid centrumtorget. Laxå kristna samarbetsråd, LKS, arrangerade för femte året i rad en gemensam julmarknad.

– Det är 75 bord i år. Marknaden är större än någonsin. Det är knallar, privatpersoner, föreningar och företag som har bokat bord i år, säger Ronny Söder, pastor i Bergskyrkan i Laxå.

Under eftermiddagen underhöll ”Julmarknadskören” som bestod av sångare från de olika kyrkorna i Laxå. Det var även sång och musik med Anna-Greta Dahl och Ulrika Ehn.

I Askersund började julskyltningen med att affärerna öppnade klockan 13. Klockan 14 täcktes skyltfönstren av och kommunalrådet Per Eriksson (S) höll tal.

Åsa Karlson från Systrarna K underhöll med sång i Torgparken, medan Lions club Askersund hade skinklotteri och snurrade chokladhjul.

– Vi har en traditionell julskyltning med bokstavsjakt och röstning om finaste skyltfönstret. Den här dagen arrangeras av köpmannaföreningen Askersund i Centrum och Lions club Askersund. Det har kommit mycket folk i dag, säger Petra Gustafsson, centrumledare i Askersund.

Dagen avslutades med lottning av årets Lucia och en presentation av årets luciatåg i Askersund.

Mer läsning

Annons