Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktige beslutade att skatten ska höjas

Det blir en skattehöjning på 60 öre. Det beslutades på kommunfullmäktige under måndagskvällen. 

Annons

På måndagskvällen var det dags för de nya ledamöterna att ta plats i kommunfullmäktige i Folkets hus. Det blev ingen mjukstart, utan flera beslutspunkter fanns redan på dagordningen. Mest debatt vållade förslaget om att höja skatten med 60 öre, det vill säga till en kommunal skattesats på 21,95 procent.

– Det var ett tag sen vi höjde skatten men vi har testat alla andra utvägar. Höjningen motsvarar knappt 150 kronor per månad för den som tjänar 25 000 kronor, sa kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S).

Att det påverkar vardagen för askersundarna höll Eriksson med om, men menade att man är beredd att betala om det går till rätt ändamål.

– Vi prioriterar vården av våra gamla och våra unga. Pengarna finansierar bland annat 11 nya tjänster i hemtjänsten. Vi måste stärka vår budget om vi ska klara den vård och omsorg som askersundarna vill och kan kräva av oss, sa Eriksson.

– Faktum är att vi har stora behov inom skolan, bland annat en högstadieskola som behöver mer resurser, sa Katarina Raneborn (V).

Per-Olof Thulin (M) menade att det finns mer att prova först men att majoriteten varit ovilliga till det.

– Vi vill precis som majoriteten göra det så bra som möjligt för våra invånare. Men är det så säkert att det exempelvis behövs mer personal? Det kanske går att arbeta på annat sätt och vi måste möjliggöra för det. Det finns andra sätt att driva verksamheter och det kommer vi att visa i vårt budgetförslag.

Thulin undrande också varför förslaget om höjd skatt kommit så plötsligt.

– Vi får nästan dagliga rapporter om att den ena miljarden efter den andra ska skickas ut till kommunerna. Och två veckor innan kommunstyrelsens sammanträde var vi eniga om en skatteväxling, att sänka skatten med tre öre då regionen höjer med tre. Vi yrkar på majoritetens förslag, det som presenterades då.

– Nya skattemedelsprognoser och befolkningsunderlag ändrade förutsättningarna. Vi fick klart för oss att det finns behov av nästan 19 miljoner extra i budgeten, svarade Per Eriksson.

– Att hitta andra arbetssätt för att spara 10-15 miljoner är inte så enkelt för en liten kommun som Askersund, menade Rune Karlsson (V).

Flera av de som debatterade skattesatsen pekade på problemet med att skattesatsen bestäms innan det finns färdiga budgetförslag från någon av parterna. Fullmäktige röstade till slut för förslaget om att höja skatten med 60 öre. Alliansen och SD reserverade sig.

Till nytt presidium valdes Inger Trodell (S) som ordförande, Solveig Samuelsson (S) som vice ordförande och Calill Ohlson (M) som andre vice ordförande. Per Eriksson avslutade mötet med en glädjande nyhet i rollen som ordförande för industrifastighetsbolaget, när han meddelade att Husqvarna kommer att bygga ut i Åsbro

Mer läsning

Annons