Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktige enat om det mesta

I södra Sverige stormar det – bokstavligen. Det kan man däremot inte säga om Askersund och dess fullmäktige. Som i går samlades och var i stort sett enat om det mesta. Bland annat fastställdes skattesatsen till 21,38 procent.

Annons
Ljuvligt. Fullmäktigemötet i Askersund inleddes med ljuvlig musik fråm Norra Vätterns musikskola.

Mötet inleddes med stråkmusik från sex lärare från Norra Vätterns musikskola, däribland fullmäktigeledamoten Silvia Östersjö (KD).

Därefter följde en ceremoni där Askersunds kommun belönades med pris från internationella organisationen Design for all Foundation. Detta tack vare att Askersund prioriterar arbetet med tillgänglighet.

På plats var representanten Lillian Müller för att dela ut den internationella tillgänglighetsflaggan.

Askersunds kommun i sin tur delade ut diplom till hembygdsföreningen för deras arbete med tillgängligheten för alla. Hembygdsföreningens ordförande Lennart Sondér var på plats för att ta emot priset.

Efter den mycket muntra inledningen fortsatte mötet att flyta på och det tämligen odramatiskt. En liten debatt blossades upp angående medborgarförslaget om busskort mellan Askersund och Skyllberg till elever som bor i Rönneshytta.

– Jag gillar inte svaret de har fått. Att det inte finns rättvisa skäl till att låta barnen få busskort. Jag tror inte en tjej i åttan tycker det här är särskilt rättvist, sa Kerstin Svärd (C) och menade samtidigt att rabattkort kunde vara en lösning.

Hon fick inte medhåll av Per Eriksson (S)

– Världen är ej rättvis och kommer förmodligen aldrig att bli. Och rabattkort är inte aktuellt, sa han.

Mötets på förhand kanske tyngsta punkt var fastställandet av skattesatsen 2014. Fullmäktige beslutande att göra den oförändrad, 21,38 procent.

– Det blir inte så dramatiskt eftersom vi i kommunstyrelsen varit ganska enade om ofändrad skatt, sa Per Eriksson (S).

– Vi är också nöjda med att det inte blir förändring. Vi kan konstatera att vi ligger bra till, sa Calill Ohlson (M).

Lite debatt skulle det bli angående delårsrapporten.

– Till exempel en skrivelse om att Norra bergens äldreboende har 50 tillbudsrapporter på grund av brister i ventilationen. Därför undrar jag varför det inte har åtgärdats eftersom borgargruppen i socialnämndne påekat det här flera gånger, sa Calill Ohlson (M) och fick medhåll av Gunilla Högberg (FP).

– Det är bra att man får tillbud. Det triggas vi i gång av, sa Siv Ahlstrand (S), ordförande i socialnämnden.

– När det gäller ventillation har vi sagt att vi ska bygga ett nytt funktionellt boende. Det har gjort att vi inte bedrivit frågan om ventilationen. Men i somras blev det olidligt, sa Ahlstrand.

Fullmäktige beslutade sedan att godkänna delårsrapporten.

Ett sammantaget mycket lugnt fullmäktigemöte. Återstår att se om nästa blir lika lugnt. Då ska det diskuteras budget.

Mer läsning

Annons