Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla rävar blev som nya på anrik antikmarknad

170 utställare och strålande sol gjorde helgens antikmarknad i Askersund till ett välbesökt arrangemang.

Annons
Fyrfota fynd. Lilla Tyra blir buren av mamma Elin Leijon, för i vagnen sitter en räv som familjen handlat på antikmässan.

Askersund. – Här säljer man alltid bra.

Det säger samlaren Lars Säleby från Nässjö som har sålt antikt porslin på antikmarknaden i många år. Och han är en hängiven marknadsknalle. Förra och förrförra helgen var han i Degeberga och Hjo, och toppar nu med marknaden i Askersund. Hemma i Nässjö har han stora porslinssamlingar.

– Det är mest svenskt porslin, det är roligast, berättar han. Jag är 78 år och har samlat porslin i 60 år.

Och han tänker inte sluta.

– Jag har nog köpt med mig lika mycket hem som jag tog hit, säger han lite förläget och hans fru Marianne skrattar.

Det är Askersunds auktionskammare som arrangerar mässan och i år sker det för tjugoandra gången.

– Jag tycker det har gått jättebra i år. Vi hade inga problem med att ställa upp försäljarnas bord, som är kommunen och är från 1950-talet. Men efter några år vet man vad det är som kan gå fel och försöker förebygga det, säger Eric Lind på Askersunds auktionskammare.

Han håller också i klubban på den auktion som arrangeras mitt på dagen på marknaden. De saker som säljs där har Eric valt ut under året i auktionskammaren och sparat undan just för auktionen.

– Jag försöker ordna roliga och lite speciella saker till auktionen. Av en slump sålde vi mycket gustavianska möbler i år, berättar han och visar ett skåp som gick för 11000 kronor.

– Vi trodde kanske att det skulle gå för 4000 kronor, så det var extra roligt.

Det är i regel samma utställare som återkommer till marknaden varje år.

– De som har bord här brukar inte släppa ifrån sig det, berättar Eric Lind. Men vi har en kö, och några nya kommer varje år.

Nya försäljare får berätta lite om vad de säljer, och Eric Lind försöker anpassa utbudet så att det ska bli varierat. Urvalet gör också att

Efter auktionen går han runt till säljarna och frågar om det gått bra för dem.

– Det är så trevligt med den kontakten, säger han.

Många åker långt för att komma till antikmarknaden. Jörgen och Jill Lindström från Grevie vid Båstad samlar på nallar och har gjort fina fynd.

– Det finns så mycket kärlek i gamla nallar, det är därför jag samlar på dem, säger Jill. Men dagens barn har inte lika ofta nalle som vi hade när vi var små. Det är synd.

Nallarna som de köpt är tillverkade på 1950- eller 1960-talet och en av dem har ingen nos.

– De ropade till oss att de ville följa med, skojar Jill.

En del saker på marknaden är riktigt gamla. Curt Nilsson från Stora Sundby har tagit med sig fyra glas som använts på herresäten sedan 1700-talet.

– Att de är så gamla kan man se på en speciell teknik med invikt fot, som bara användes under en period på 1700-talet.

Att de är mer än 250 år gamla är svårt att tro. Med rätt glasblandning håller glasen i hundratals år, och de här glasen ser ut som de aldrig använts.

Under klubban. Eric Lind på Askersunds auktionskammare höll i klubban på antikmarknadens auktion. Här säljs en skål från Hammars glasbruk.
ovanliga glas. Curt Nilsson, antikhandlare i Stora Sundby, säljer glas från 1700-talet. Dateringen kan man göra utifrån den invikta foten, berättar Curt Nilsson.
Samlarna Lars och Marianne Säleby från Nässjö är nöjda med försäljningen.
Till samlingen. Jörgen och Jill Lindström samlar på nallar. På Antikmässan har de hittat tre nya medlemmar i samlingen, som säkert är sådär 30-40 år gamla.

Mer läsning

Annons