Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatlampor släcks på de flesta orter

Ett förslag till ny belysningspolicy har skickats ut på remiss till byaråden. På nästan alla småorter runt om i kommunen kan flera gatlampor tas bort.

Annons

Mörkret sänker sig över Askersunds kommun. Och framöver kommer det antagligen att bli ännu mörkare på många av de små orterna. Tekniska förvaltningen har tagit fram ett förslag till en ny belysningspolicy, och tekniska nämnden beslutade nyligen att den skulle gå ut på remiss till byaråden.

Policyn slår fast att gatubelysning bara ska finnas inom samlad bebyggelse, och den definitionen man ger är att det ska finnas 15 permanenta boendefastigheter inom en radie på 300 meter från en befintlig ljuspunkt. Man har även tagit hänsyn till att välanvända gångstråk bör vara upplysta. Enligt förslaget drabbas i princip alla orter utom Åsbro av att gatlysen tas bort. I exempelvis Zinkgruvan släcks 35 lampor, i Skyllberg 41. I Igelbäcken tas all belysning bort.

Man räknar med att den årliga besparingen i driftsbudgeten blir runt 300 000 kronor, pengar som ska användas till att finansiera borttagning av gatubelysning, samt underhållet på befintliga belysningsanläggningar. Det finns också ett behov av att förnya ljuspunkter som är gamla. Vissa områden uppfyller kriterierna för ”samlad bebyggelse” men har ingen belysning i dag. På dessa platser, samt vid nya exploateringsprojekt, ska man sätta upp ny gatubelysning.

Inger Larsson (S), ordförande för tekniska nämnden, betonar att underlaget är ett förslag, och att man nu inväntar synpunkter från byaråden innan man går till beslut.

– Det är viktigt att de kommer in med sina åsikter, för de som bor på orterna kanske ser det på ett annat sätt. De kanske tycker att det måste vara belysning på ett visst ställe för att det rör sig mycket folk just där. De vet hur behoven ser ut, och kan föreslå vissa ställen där man kan ha släckt vissa delar på dygnet, säger Inger Larsson.

Om det verkligen blir 300 ljuspunkter som tas bort, vilket anges i förslaget, kan hon inte svara på. Men det är ändå viktigt att det finns en policy för tjänstemännen att utgå ifrån, så att man inte har onödigt mycket belysning eftersom det kostar pengar.

Frågan ska diskuteras på ett möte mellan kommunen och representanter för byaråden på onsdag.

Mer läsning

Annons