Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatubelysningen blir kvar

Det blir ingen ny belysningspolicy. Inte heller någon nedsläckning av gatubelysningen i små­orterna. Tekniska nämnden ska i stället få ned driftskostnaderna genom ett nytt avtal med Vattenfall.

Annons

En proteststorm startade ute i bygderna när ett förslag på nedsläckning av gatubelysningen presenterades för tekniska nämnden förra året. Nu har nämnden beslutat att inte anta en ny belysningspolicy som skulle innebära mörkläggning i stor skala. I stället ska kommunen försöka få ned driftskostnaderna genom nya avtal med leverantörerna.

Gatuingenjören har börjat förhandla med Vattenfall, som täcker större delen av kommunen. Ett förslag presenterades för politikerna i tekniska nämnden nyligen, som ställde sig positiva till fortsatt förhandling.

Förslaget innebär att kommunen löser ut Vattenfall från belysningsanläggningen, en investeringskostnad på runt 5,8 miljoner.

– Men vi får ned den årliga driftskostnaden med 875 000 kronor, säger nämndens ordförande Inger Larsson.

Det kan fortfarande innebära att man släcker några ljuspunkter, men inte alls i samma omfattning som det tidigare förslaget.

– Vi måste behandla alla lika, så vi kommer att släcka där det bara gynnar en enskild fastighetsägare. Vi kan ju inte ha kommunala lampor, som bara lyser på en postlåda eller någons ladugård, säger Inger Larsson.

Belysningspolicyn skulle även innebära att man byggde ut belysningen på vissa ställen, där det i dag inte finns, trots att det bor många. Inger Larsson säger att man får fortsätta att titta över vilka områden som kan vara aktuella. Hon kan i dag inte ge något löfte om ny belysning.

Vad händer med gatlamporna i de områden där inte Vattenfall är leverantör?

– Vi måste förhandla med dem också, och utsätta dem för konkurrens så att de får komma med bra priser, säger Inger Larsson.

Jessica Henulin

019-15 54 02

[email protected]

Mer läsning

Annons