Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvan fick finbesök

För att träffa medlemmar i sin arbetsmiljö, och som en förberedelse inför nästa års avtalsrörelse, besöker IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe många arbetsplatser i sin tjänst. I fredags gästade han företaget Zinkgruvan Mining.

Annons
Gruvmiljö. Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall, och klubbordförande Sam Davidsson tittar närmare på arbetsmiljön på 1107 meters nivå.Foto: Katarina Hanslep

Zinkgruvan. IF Metall organiserar i dag 330 000 medlemmar, varav cirka 7 000 inom gruvnäringen. På Zinkgruvan Mining jobbar cirka 360 personer plus 100 personer i entreprenörsföretag. Cirka 300 är gruvarbetare och medlemmar i IF Metall.

Sam Davidsson, klubbordförande för IF Metall på arbetsplatsen, Jörgen Ingvarsson, huvudskyddsombud, och Bengt Sundelin, vd, tar emot.

– Här har pågått gruvdrift sedan 1857. Samhället byggdes upp runt industrin, berättar Bengt Sundelin.

I takt med varierande mineralpriser har Zinkgruvan genomgått stora rationaliseringar och omstruktureringar genom åren. Sedan kanadensiska koncernen Lundin Mining tog över ägarskapet 2004 har utvecklingen gått i en positiv riktning och gruvan har expanderat och nyanställt.

– Vi har hittat effektiva metoder för produktion och med dagens priser ser vi ljust på framtiden, säger Bengt Sundelin. Direktiven från ägarna är att vi också ska ta ett ansvar för samhället där vi verkar och för våra anställda.

Praktiskt innebär det till exempel att företaget försöker stötta aktiviteter i närområdet som kan gynna de anställda. En samhällsgrupp har nyligen bildats för att ta fram idéer för hur företaget, de anställda och samhället kan utvecklas.

På en stor tavla vid entrén till presenteras antalet arbetsplatsolyckor de senaste åren och antalet sjukdagar efter dem.

– Säkerhetsarbetet har ett bra fokus och vi jobbar alltid på att minimera antalet, säger huvudskyddsombudet Jörgen Ingvarsson och berättar att antalet olyckor är mycket få.

Ner i gruvan tar man sig med bil eller hiss. Serpentinvägar med tio procents lutning leder ner i underjorden där de anställda just har sin frukostrast. I matsalen på 650 meters djup är det rast för Mats Hagberg och Ronny Andersson, som jobbar i verkstaden sedan fyra respektive åtta år. Anna Wennberg tillhör ett entreprenadföretag som verkat i företaget i tio år. Alla tre bor i kommunen.

– Det är en bra arbetsplats, trevliga arbetskamrater och bra ledning. Det är familjärt här, många är från trakten och man känner igen varann, säger Ronny och får medhåll.

– Vi slipper snö och regn här nere, säger Mats. Och man behöver aldrig frysa.

650-metersnivån håller en konstant temperatur på cirka 17 grader.

Anna berättar att hon som anställd av entreprenörsföretag inte behöver känna sig utanför, utan ingår i gänget .

De tycker Zinkgruvan är en trygg arbetsplats.

– Ja, de flyttar ju inte på den direkt, säger Ronny skämtsamt.

På 1107 meters nivå pågår borrning av en ny ort som ska leda fram till malmkroppen. Andreas Hansson sköter borren och förbereder just nu en borrning, som förberedelse för att kunna spränga.

– Jag har jobbat här i åtta år och fått all utbildning av företaget, berättar han.

Borrningen kräver erfarenhet och planering och borren styrs via en dator som programmerats med ritningar av berget. Men det innebär också praktiska moment, som byte av borrkronor när de blivit utslitna. Andreas visar ett lager med nya och använda borrkronor.

Efter besöket sammanfattar förbundsordföranden besöket som positivt.

– Man får inte glömma att vi är i en gruva, det är alltid en tuff arbetsmiljö. Men jag tycker Zinkgruvan har en rimlig arbetsmiljö och tar ett stort ansvar för sin personal, säger Anders Ferbe.

Rast. Mats Hagberg, Anna Wennberg och Ronny Andersson har frukostrast på 650-metersnivån.
Samhällsansvar. Zinkgruvan Mining tar ett ansvar för bygden, säger vd Bengt Sundelin.

Mer läsning

Annons