Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hackare ändrade uppgifter om skolelever i datasystem

Genom att olovligen skaffa sig tillträde till Sjöängsskolans server har uppgifter ändrats i elevers frånvaro, lektionstid och dessutom har kommentarer om elever skrivits in. Polisanmälan gjordes direkt när intrånget upptäcktes.

Annons

Det var i tisdags i förra veckan som två lärare upptäckte att de inte kom in med sin behörighetskod i elevadministrationsprogrammet, kallat ”skola 24”. Det är ett externt program som köpts in av Sjöängsskolan.

– Någon okänd hacker har varit inne och ändrat behörighetskoden och efter det gjort ändringar i programmet, förklarar Lar-Åke Eckers på polisen i Askersund.

Nedsättande kommentarerEnligt polisanmälan så har elevers frånvarotider och lektionstider ändrats och det förekommer även nedsättande kommentarer om elever. Polisen kommer att utreda brottet, men i nuläget har man ingen misstänkt. Eftersom det handlar om ett extern dataprogram så faller heller inte ärendet på kommunens It-ansvarige.

– Det är inget system vi sköter eller administrerar, så det ligger på skolan att bringa klarhet i detta, menar Daniel Bergström.

Fåordig rektor

Sjöängskolans rektor Lars Speciali vill inte yttra sig om hur detta kunnat hända, utan hänvisar till att det är polisanmält.

– Vi får se vad polisen kommer fram till, säger han.

Ser du allvarligt på det inträffade?– Jag vill inte säga mer.

Ska sådant här kunna hända på skolan?– Nu har jag redan svarat. Problemet är åtgärdat och polisanmält, säger Lars Speciali.

Mer läsning

Annons