Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften av platserna på Syrenen kan tas bort

Antalet vårdplatser på korttidsboendet Syrenen kan minskas till hälften. Socialchefen Inger Adolfsson vill omorganisera vårdpersonalen och ge mer omvårdnad i hemmet.

Annons

Inger Adolfsson har fått i uppdrag av politikerna att utreda organisationen som en del av en större organisationsförändring i hela kommunen. Chefer ska helst inte ha fler än 35 medarbetare att ansvara för. Som ett led i det arbetar hon med ett förslag om att omorganisera Syrenen, där sjuka och äldre kommuninvånare kan vårdas under kortare tid.

– Vi har relativt många korttidsplatser och vi kanske inte behöver alla. Det handlar om att jobba på ett annat sätt, säger Inger Adolfsson.

Hon diskuterar och utreder nu om man i stället kan ge mer omvårdnad i hemmet för vissa grupper av brukare.

– Vi vill jobba salutogent, det vill säga att se till det friska. Man kan inte utvecklas i en artificiell miljö som sjukhemmet är, utan det kanske är bättre att vara hemma.

Förslaget har väckt oro hos undersköterskor och sjuksköterskor som jobbar på Syrenen, eftersom det pratas om att dra ner på antalet tjänster. De är också oroliga för att livskvaliteten för de äldre och deras anhöriga blir sämre.

I en konsekvensbeskrivning som skickats till socialnämnden och chefer, och som hela personalstyrkan står bakom, förklarar de varför platserna behövs.

Läs mer i lördagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons