Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hålla koll viktigt för att slippa båtstölder

När sommaren närmar sig, närmar sig kanske också en längtan om långa lata dagar på det blå. Men i början av båtsäsongen sker också många stölder och inbrott.

Annons
Tur i oturen. När Rickard Åhs hade sin båt vid Sundsängens bryggförening blev han bestulen på båten två gånger. Båda gångerna hittades dock båten igen. Detta tack vare bryggrannarna som hållit utkik.

Än ligger de flesta bryggorna i Askersund öde, men dagarna av full aktivitet på Alsen närmar sig. För Rickard Åhs dröjer det vanligtvis till någon gång i slutet av maj innan han lägger i sin båt.

– Då är det lite varmare och det passar mig, jag tycker det ska vara skönt när man är ute. Jag använder båten till både fiske och familjeutflykter, berättar Rickard.

Numera har han sin båt vid en brygga i Strandparken, på en av de cirka 270 platser som kommunen hyr ut. Tidigare hade han en liten motorbåt vid Sundsängens bryggförening.

I höstas inträffade flera fall av skadegörelse och stölder, framför allt vid bryggan till Borgmästarholmen. Rickard Åhs klarade sig denna gång, men har två gånger tidigare blivit besluten på sin båt.

– Jag har ändå haft tur. Båda gångerna har jag fått tillbaka den.

I år ska dock säkerheten bli bättre för båtarna vid Borgmästarholmen. Grinden som ska vara låst på nätterna har inte fungerat riktigt som den ska, något som läsare hört av sig till NA om. Men det ska åtgärdas.

– Vi har gjort en enkät bland de som hyr, om de fortfarande vill ha kvar grinden. Och de ville de, så låset ska snart vara ordnat, säger Bo Lindh, chef för gata och park.

Historiskt har det varit mycket skadegörelse på Borgmästarholmen generellt, men det har lugnat sig något, menar Lindh.

– För båtarnas säkerhet rekommenderar vi kontinuerlig och tät tillsyn. Båtgrannar kan hjälpas åt, som en grannsamverkan. Kultur- och fritid kan hjälpa till med kontakt, säger Bo Lindh.

Rickard Åhs är noga med bra lås och kättingar på sin båt, och han tar upp den innan det hunnit bli för mörkt på hösten. Tillsyn är viktigast.

– Så mycket tillsyn som möjligt, det är det som krävs. Man får hjälpas åt.

Tillsynen återkommer ständigt när NA pratar med båtfolk i området.

– Vi har inte haft något jätteproblem. Men det kommer säkert an på att vi finns så centralt. Det är folk här nästan jämt och nästan alla känner alla, man hjälps åt, säger Lennart Gustavsson, ordförande i Sundsängens bryggförening som har cirka 80 båtplatser.

– Vi hade några stölder förra året, men klarade oss skapligt i höstas, säger Bengt Walter, ordförande i Hammars båt- och fritidsklubb.

Även han tipsar om tillsyn, och klubben har provat att ha vaktsystem.

– Och om man märker sina grejer är det svårare att bli av med dem för tjuvarna.

Märker ni av någon ”högsäsong” för stölder?– Maj och september, helt klart, säger Bengt Walter.

Mer läsning

Annons