Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammars kyrkoorgel nyinvigd

Åkerman Lund i Stockholm byggde den 1904-1906. Orgeln är i unikt originalskick för ingen har kommit på att den ska byggas om. Men nu är den nyrenoverad och återlämnad till församlingen i Hammar.

Annons
Kantor Rolf Lundgren sjunger framför den nyrenoverade orgeln i Hammars kyrka. Organist är Jörgen Martinsson, Kumla.

Livstids garanti skulle man kunna säga. Orgelarbetare Tomas Svenske med sonen Christoffer har under fem, sex veckor gjort en grundlig renovering och gett tillbaka orgeln sin romantiska och symfoniska klang. Därmed har Hammars församling fått ett välljudande instrument som återinvigdes under söndagen med en orgelkonsert av organist Jörgen Martinsson, Kumla och solo av kantor Rolf Lundgren.

– Alla 1 000 pipor har plockats ur och rengjorts, vi har justerat intonationen och satt in en helt ny fläkt i orgeln. Den gamla fläkten var i kyrktornet med en kanal in till orgeln, förklarar Tomas Svenske.

Dessutom är orgeln uppstämd och finjusterad i mekaniken. Alla elledningar är också utbytta.

– Så nu är det fräscht på orgelläktaren, säger Rolf Lundgren.

Den äldre Gren Stråhle orgeln var från 1750 talet och togs bort när den nya orgeln byggdes. Fasaden lär ha anor från sekelskiftet 1600/1700 och den köptes av Hammars församling från Ulrika Eleonora kyrka i Stockholm.

Mer läsning

Annons