Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammarsborna kan få bättre service

Servicen ska bli bättre på landsbygden. Hammar har blivit utvalt i ett projekt som organisationen Hela Sverige ska leva driver, och syftet är att skapa så kallade servicepunkter dit ortsborna kan gå för att ta del av både offentlig och privat service.

Annons

Hela Sverige ska leva har med medel från myndigheten Tillväxtverket dragit i gång projektet ”Hållbara lokala servicelösningar på landsbygden” på 15 småorter runt om i Sverige. Hammar är en av dem, och i länet syns även Vedevåg i Lindesbergs kommun.

– I Hammar har man visat intresse för det här och kommit med idéer. Även kommunen och länsstyrelsen har visat sig villiga att stödja projektet. Hammar är en ort som vi tycker bör ha tillgång till viss lokal service, säger Benny Jansson, projektledare på Hela Sverige ska leva.

Frågar ortsbefolkningen

Tanken är att utgå från den lokala nivån och fråga ortsbefolkningen vad de efterfrågar. Tillsammans med representanter från kommunen, lokala föreningar och näringslivet ska man sedan sammanställa vilka önskemål som finns.

Under hösten ska man också undersöka vilken driftsform som kan vara aktuell, och var en servicepunkt skulle kunna lokaliseras. Det skulle exempelvis kunna vara lanthandeln, någon samlingslokal eller kommunal verksamhet.

– I dag sker de flesta kontakterna med myndigheter via IT, men på sådana här orter finns det många människor som inte behärskar en dator. De ska kunna gå till en viss plats och få hjälp av en människa som visar dem till rätta, säger Benny Jansson.

Ska bli ett gott exempel

Tanken är att om projektet faller väl ut i Hammar och de övriga utvalda orterna, ska de bli goda exempel för liknande platser på andra håll i Sverige.

– Det är jätteviktigt att kunna få en personlig kontakt med myndigheter även på landsbygden. Det finns också ett miljöperspektiv, man ska inte behöva åka tio mil för att köpa en liter mjölk. Om det finns service ger det möjlighet för människor att bo kvar på sina orter om de vill det. Företag väljer också att etablera sig och utvecklas på orter där det finns service, säger Benny Jansson.

Ingen lokal arbetsgrupp har utsetts ännu. Man vill vänta till efter valet eftersom även kommunpolitiker ska engageras. Ett första möte ska dock hållas så snart som möjligt efter valdagen.

Mer läsning

Annons