Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill verka för ökad inflyttning

En tidsoptimist som vill rädda hela världen och därför engagerar sig i både stort och smått. Så beskriver sig Klas Folenius som är KD:s nya toppnamn.

Annons
Åsbro skola. En av Klas Folenius stora hjärtefrågor är skolan. Han är emot att årskurs sex i bland annat Åsbro ska gå i skola i Askersund. I stället vill han återinföra att årskurs 1–6 respektive 7–9 går tillsammans. Foto: Veronica Svensson

Det är första gången som Klas Folenius engagerar sig politiskt. Men han är redan ett känt namn i Åsbro bland annat från kyrkan, som scoutledare och som innebandytränare.

– Jag har nog fått det med modersmjölken. Mina föräldrar har varit engagerade, även politiskt, berättar Klas.

Hans kristna tro gör det enkelt att välja parti, och han anser att KD bäst står upp för det han värnar om, att måna om varandra. Det är en framträdande roll han får i partiet. Från att inte stått på valsedeln alls, till toppnamn.

– Ja, det är det kanske. Men jag ser att det behövs engagemang både inom partiet och i kommunen.

Det Klas brinner mest för är kommunens ekonomi, att öka inflyttningen, samt skolan.

– Med fler invånare ökar skatteintäkterna och det är så man kan driva äldreomsorg, skolor, allt. Det går för sakta nu. Det händer massor, Hallsberg får till exempel nya företag, men vi sitter still och tittar på.

Att möjliggöra och underlätta för privata företag att bygga bostäder är ett sätt, anser Klas. När det gäller skolan behövs mer resurser. Klas är fortfarande emot att årskurs sex flyttats från Åsbro till Askersund och vill återinföra skolor med årskurs 1–6 och 7–9.

Om hur kommunen kan leva året runt:– En svår fråga. Historiskt sett är Askersund och kommunen en klassisk sommarstad, och det är så vi marknadsfört oss. Men det slår tillbaka på vintern. Vi borde marknadsföra naturen med skidor och fiske, kulturaktiviteter såsom musikkonserter och Lerbäcks teater och locka turister även vintertid. Vi måste också ha bra förutsättningar för företag som vill etablera sig här.

Om skola och barnomsorg:– Det är rektorerna och förskolecheferna som bäst kan sin verksamhet. Vi måste ge dem förutsättningar för tillräckligt med personal, material och möjlighet till exempelvis kulturutflykter. Här kommer vi återigen till pengar. Det fattas varje år 100 miljoner kronor i barn- och utbildningsnämnden där jag sitter. För att kunna få mer pengar behöver vi mer skatteintäkter, det får vi om vi ökar invånarantalet.

Om sjönära tomter:– Det är ett sätt. Många människor dras till vatten och det har vi mycket av. Men vi får se till att vi inte tär för mycket på naturen. Edö tycker jag vi nästintill ska skänka bort till någon privat aktör mot att de säkerställer att det byggs där. Vi får ta en förlust, men om det byggs blir det en skatteintäkt som räcker 50 år framåt.

Om äldreomsorgen:– Det måste finnas anpassade bostäder så att man kan bo där man vill. Man ska ha frihet att välja. Även anhöriga måste vara trygga med att de äldre får den hjälp de behöver.

Klas Folenius, Kristdemokraterna Askersund.

Mer läsning

Annons