Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Askersunds nya samlingsplats

Den största satsningen i kommunens historia. Så beskrivs det nya kunskaps- och kulturcentret i Askersund som ska börja byggas under nästa år. Byggnaden kommer bland annat att inrymma skola, konserthall och bibliotek.

Annons
Så snart bygget av kunskaps- och kulturcentrat är klart flyttar Sjöängsskolans elever in tillsammans med särskolan och musikskolan. Delar av komvux verksamhet kommer också att finnas i byggnaden, liksom fritidsgård, bibliotek och en stor konserthall.

Intill Strandparken ska den ligga, byggnaden som ska ge en naturlig samlingsplats för Askersundsborna.

– Tanken med att placera den just där är för att visa upp det finaste vi har för besökarna: Strandparken och vattnet, säger näringslivschef Henrik Olofsson.

Öppen del och skola– Byggnaden är till för besökare också, men främst är den till för oss själva. Tanken är att det här ska bli en samlingsplats för alla, oavsett ålder, säger Per Eriksson, kommunstyrelsens ordförande.

Byggnaden kommer att vara uppdelad i en öppen del för allmänheten och en lite mer stängd del där skolverksamheten för åk 6–9 bedrivs. En del utrymmen kommer dock att vara gemensamma. Till exempel kommer föreningar att kunna använda skolans slöjdsalar och samlingsrum till kurser och möten. Även biblioteket kommer att bli gemensamt.

Konserthall och bioI den konserthall som är en av byggnadens kronjuveler kommer 500 personer att få plats. Där kommer konserter med olika artister att arrangeras.

Planen är också att bion i Folkets hus kommer att flytta sin verksamhet till denna sal.

Digital utrustning kommer att inhandlas för detta ändamål.

I dagsläget kallas byggnaden Kunskaps- och kulturcentrum, men namnet kan komma att ändras.

– Det är mest ett arbetsnamn som talar om vad det innehåller, det kan bli något helt annat. Klart är i alla fall att det inte kommer att heta Sjöängsskolan 2 eller något liknande, skrattar Per Eriksson.

Detaljerna inte klaraHur byggnaden kommer att se ut är inte heller bestämt i detalj.

– Uttrycket kommer att vara något åt det hållet som visas på skissen, men vi har inte bestämt exakt var alla fönster ska sitta och sådana detaljer, säger Henrik Olofsson som är mycket nöjd med centrets utseende och placering.

– Vi tycker att det är viktigt att vår tid också får en byggnad som ger ett avtryck på Askersund. Det finns många gamla byggnader som är en naturlig del av stadsbilden. Vi hoppas att den här byggnaden också kommer att vara det om hundra år.

Så här kommer vyn från Drottning Kristinas väg att se ut någon gång under 2012 eller 2013.
Här ska centrat ligga. När bygget sätter igång kommer dragningen av Hagavägen att ändras så att ett litet grönområde passas in framför entrén ut mot vägen.

Byggstart 2011

Bygget av Askersunds nya kunskaps- och kulturcentrum ska påbörjas under 2011 och vara helt klart senast vid slutet av 2013. Förhoppningen är att delar av byggnaden ska kunna tas i anspråk under 2012.

Efter detta påbörjas etapp 2 där en fullstor idrottshall byggs intill centret.

Den totala budgeten för de båda byggena ligger på runt 250 miljoner.

Mer läsning

Annons