Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bränner kyrkan skog för 600 000

Röken låg tät över Holmsjön när ett sex hektar stort skogsområde brändes av på onsdagskvällen.
Skogsbränningen var ett led i skogsägaren Strängnäs stift naturvårdstänkande.

Annons

– Stiftet är certifierat enligt Forest Stewardship Council (FSC), det är därför som vi fått uppdraget att bränna det här skogspartiet, förklarade skogskonsulenten Helena Vilhelmsson vid Skogsstyrelsen.

FSC-certifieringen innebär att större skogsägare ska genomföra skogsbränningar på en del av sina arealer för att ge den biologiska mångfalden en chans.

– Strängnäs stift avstår skog för 300 000 kronor och lägger lika mycket pengar på själva bränningen, berättade vd Erik Petré på Häradskog AB som förvaltar stiftets skogar.

Redan klockan fyra på onsdagens eftermiddag hade bränningsledaren Per Knarvik från Skogsstyrelsen samlat sina mannar på vändplatsen öster om Holmsjön.

Säkerheten inför bränningen var rigorös. Ordentliga brandgator var grävda sedan lång tid tillbaka, och runt dem var det röjt. Som ytterligare säkerhetsåtgärder fanns två stora brandsprutor på plats för att pumpa ut vatten till det kilometerlånga nätet med brandslangar.

Målet med bränningen är inte att bränna ner skogen, utan bara brandskada området. När allt är klart ska runt 15 procent av tallarna ha överlevt.

När bränningen började lida mot sitt slut vid 22-tiden var nattvakterna på plats.

– Jag tycker att det ser bra ut, i morgon får vi hjälp av regnet med eftersläckningen, konstaterade en svettig Per Knarvik.

Mer läsning

Annons