Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska Kulturstaden växa fram

En kulturstad mitt i Askersund med plats för bland annat skola, fritidsgård, bibliotek och idrottshall. Det kan bli verklighet om två år vid Askersundsverken.– Tanken är det ska pulsera av liv där, säger kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson.

Annons
Planområdet inom den vita linjen. Till en början är det tänkt att Askersundsverken (de vita byggnaderna) ska bli platsen för ”Kulturstaden”. Sedan ska nya byggnationer vid vattnet erbjuda mer boende i sjönära läge. Bild: Askersunds kommun

Kommunen har nyligen köpt upp Askersundsverken. Nu har man tagit fram riktlinjer för ”Kulturstaden” som är tänkt att byggas på området. I det styrdokument som presenteras beskrivs planerna ingående och målsättningen är att det ska stå klart om två år.

Ingenting i dokumentet är juridiskt bindande, utan det ska endast ses som just riktlinjer.

Kommer att ta tid

– Det är ett jättestort bygge som kommer att ta tid. Nu hoppas vi få in så många synpunkter som möjligt från befolkningen, säger kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson.

Förslaget ska tas upp på ett samrådsmöte på hotell Norra Vättern den 3:e maj, där allmänheten är välkommen att delta och uttrycka sina åsikter. Samrådstiden går sedan ut den 15:e maj.

– Huvudmålet är att ”Kulturstaden” ska utveckla stadskärnan. Vår vision är att det folk tycker om ska det byggas mer av, säger Tobias Jansson, planarkitekt på Sydnärkes byggförvaltning.

Multisal och idrottshall

Tanken är att ”Kulturstadens” område ska inrymma det mesta så som skola, fritidsgård, bibliotek, dansstudio, multisal samt konsert-och idrottshall.

När det gäller skola innebär det att Sjöängsskolan, som i dagsläget bara ligger ett stenkast därifrån, ska flytta sin verksamhet dit.

Samla all kultur

– Vi vill få all kultur samlad på ett och samma ställe. Min tro är att den ena kulturyttringen föder en annan och tanken är att det ska pulsera av liv där. Inte 24 timmar om dygnet, men väl mellan 12 och 16 timmar, säger Per Eriksson.

”Kulturstaden” är det första delmålet för området och beräknas kosta mellan 180 och 250 miljoner kronor.

Utöver det kommer kommunen även att se över möjligheten att sälja tomter, alternativt exploatera själva, nere vid vattnet inom det angivna området. På så sätt ska man kunna erbjuda mer boende i sjönära läge. Även Sjöängstomten ska genomgå en förändring.

– Vi vill förlänga rutnätsstaden och göra så att gatorna fortsätter genom Sjöängstomten. Därmed är det inte sagt att vi kommer att riva allt som finns på området i dag, säger Eriksson.

Mer läsning

Annons