Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här testas hästkrafter

Många lockades ut i Rudeskogarna i går när den första av helgens två skogsdagar gick av stapeln. Att se hästar och deras kuskar jobba i skogen var något alldeles speciellt.

Annons
Mina pojkar. Tobias Hellman från Herrljunga manade på sina ”pojkar” ardennerhästarna Julius och Mojje när det var dags att dra timmerstockar.

Skogskörning med häst kan för en del tyckas vara nostalgisk dåtid. Men för utövarna är det ett sätt att påvisa hästens goda egenskaper som dragare i skogslandskapet. Skogsmaskinernas märken i naturen läker sakta, medan hästhovarnas avtryck snart försvinner i mossan och blåbärsriset.

Det gnisslade och rasslade av moderna timmerslädar och kättingar i Rudeskogen. Det gnäggades muntert när hästarna hälsade på varandra. Kuskarna pratade med sina dragare, liksom vi människor samtalar oss emellan. Och de tycks förstå varandra.

Litar på varandra

– Pojkar nu går vi, uppmanade Tobias Hellman från Herrljunga sina två ardennerhästar Julius och Mojje som vilken självklar sak som helst.

– När man jobbar mycket tillsammans så litar man på varandra, förklarar han.

Helgens arrangemang regisseras av Rudepojkarna Gunnar Bärlund och Ingvar Karlsson och deras två familjer.

– Vi har pratat länge om att vi ska göra det här. Grannlänen Östergötland och Småland är väldigt aktiva med arrangemang för skogskörning med häst, berättar Gunnar som körde sin nordsvensk Norrmann som fått namnet för att han är född den 17 maj.

Lärorikt

Bente Börsum från Kungsör åkte till skogsdagen utan sin nordsvenske brukshäst som hon nyss påbörjat inkörning med:

– Man lär sig mycket på att åka och titta. Det här är ett jättebra initiativ, menade hon.

Teresia Andersson som bor i Falköping hade med sin häst Mangon Kivi, ett finsk kallblod av travmodell:

– Jag är inte så rutinerad, men Gunnar och de andra gubbarna får guida mig.

Under utbildning

Från Askersunds by kom Monica Harning med sin Bellini. Hon har aldrig kört i skogen och dragit stock eftersom hästen är under utbildning.

– Det är även en bra träning att komma ut så Bellini får umgås med andra hästar.

Men skogen gästades inte enbart av dem som hade hästar med sig. Det hela blev till en stor familje-

fest i ett härligt vackert skogsområde. Förutom att se hästarna i aktion så kunde man även fika, äta grillad korv eller en värmande soppa. Och för er som missade tillställningen i går så ges en ny chans i dag söndag.

Mer läsning

Annons