Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik på möte om äldreomsorgen

Kritiken var hård och stundom het när pensionärsorganisationerna med flera mötte kommunens ansvariga vid ett samrådsmöte om äldreomsorgen.
Lerbäckshemmet och Linden stod i fokus för kritiken.

Annons
Oro. Förändringarna för Lindens matsal och kaféhörna är ett av flera orosmoln för de äldre, framförde Åke Pettersson, ordförande i PRO Askersund.

Efter flera skrivelser, framför allt från pensionärsorganisationerna, bjöd kommunen in till ett samrådsmöte för att låta alla som berörs av äldreomsorgen få lämna sina synpunkter. Kyrkoherden Peter Wingren tog inledningsvis till orda, och menade att det var ett skickligt drag av kommunen att kalla mötet för ett samråd.

– Det var inte det vårt brev till er handlade om. Det var en stark oro, med hela den karusell ni satt i gång med omgörningen, sa han.

Mötet handlade till stor del om oro. Förändringar går inte spårlöst förbi när förvaltningen har kniven mot strupen för att klara budgetramarna:

– Oron förstår vi så väl. Men det är ingen illvilja med att omorganisera. Det saknas pengar i den kommunala börsen, förklarade kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson.

Lerbäckshemmet

Förslaget att stänga, eller lägga ner avdelningar på Lerbäckshemmet, möttes av hård kritik. Bland annat från Manuel Lopez som har sin mamma där, och som inte vill flytta henne till Askersund.

Roger Andersson från Åsbro menade att omsorg även står för omtanke. Att bygga lägenheter för äldre och yngre i Askersunds tätort är kanske inte rätt lösning:

– Är du Per säker på att jag vill flytta till Askersund när jag blir äldre. Bygg inte bara i tätorten, vädjade Roger Andersson.

Prästen Hans-Eric Hägg värnade också om Lerbäckhemmet som ett väl fungerande boende i en vacker miljö, men han vill också påminna om att många äldre känner sig ensamma:

– Det finns EU-regler om att vi inte får köpa en häst, för då är den ensam. Men vi har människor som får sitta ensamma utan att något görs.

Linden väckte känslor

Matsalen på seniorboendet Linden och de förändringar som blir där i samband med ombyggnation väckte också starka känslor.

– Utredningarna borde ha gjorts för länge sedan, och ni borde ha frågat dem som berörs först, innan allt är beslutat, påpekade Sonja Cederlöf.

– Var det nödvändigt att flytta ner hela rådhuset till Linden. Det var inte bra det här, men ni får väl lösa det, sade Lennart Andersson.

De frågor som diskuterades fick väl inte någon direkt vändning, och gavs inga löften under samrådet. Alla fick dock säga sitt och de styrande tog till sig det som sades, och kanske något som sades hörsammas i den fortsatta processen. Avslutningsrepliken fick dock Manuel Lopez:

– Jag hoppas ni politiker ska göra något bra någon gång. Då kommer även ni att få applåder.

Mer läsning

Annons